Petak, 05 Svibanj 2023
NEOBIČNA TEMA IZLOŽBE U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA

Konavljani izložili opanke

Konavljani izložili opanke Foto: MIGK


U Zavičajnom muzeju Konavala otvorene su sinoć dvije izložbe čime je započela nova čilipska izložbena sezona Muzeja i galerija Konavala.

Izložbu „Kome obojci kome opanci” je otvorio načelnik Božo Lasić. Izložba „Kome obojci kome opanci” višestruko je važna za Muzeje i galerije Konavala. Ovom izložbom završen je EU projekt Transhistory, u kojemu su sudjelovali kroz dvije godine s partnerima iz Austrije, Njemačke, Poljske i Švedske. U projektu Transnational history Muzeji su naglasak stavili na povijest Konavala pod Italijom. Projekt je okrunjen ovom izložbom koja prikazuje transnacionalne elemente u konavoskoj povijesti kroz obuvanje, a na neki način nas sve povezuje.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala predstavila je izložbu naglasivši kako Zavičajni muzej Konavala nema nijedne opanke kao dio muzejske građe, već su zahvaljujući Etnografskom muzeju u Zagrebu predstavili 13 para opanaka oputaša i telaša te stare kajzerice s početka 20. stoljeća koji su 1954. godine otkupljeni i odneseni u Zagreb. Također, zahvaljujući donacijama i posudbama konavoske zajednice izložba je obogaćena brojnim opancima, kao i drugim predmetima postolarske proizvodnje.

Ravnateljica je zahvalila svima koji su posudili izloške, kao i obitelji Kuliš koja je ustupila građu posljednjeg konavoskog postolara Nika Kuliša. Nane Kralj, kći postolara iz Dunava, posudila je tablu očeve postolarske radnje. Također, ravnateljica je zahvalila udruzi Dragodid, Aniti Trojanović i Pavu Đukanu na izrađenoj međi za prezuvače, naglasivši ujedno i suhozid kao zaštićeno kulturno dobro RH.

Voditeljica Zavičajnog muzeja Konavala Maris Stanović predstavila je drugu izložbu pod naslovom „Niko Novaković – Što je meni folklor nego sve!” također zahvalivši lokalnoj zajednici, Niku Novakoviću i Ani Kravić, inicijatorici navedene izložbe. Događanje je okrunjeno s prekrasnim koncertom Klape Oštro.

JP