Srijeda, 15 Svibanj 2024
SLOVAČKI PREMIJER ROBERT FICO ZADNJI JE U NIZU BROJNIH ŽRTAVA

KOJI SU SVE EUROPSKI POLITIČARI BILI METE ATENTATORA U ZADNJIH 50 GODINA

Robert Fico / Bratislava Robert Fico / Bratislava Foto: Vlada Slovačke / Pixabay // Ilustracija JPA


Slovački premijer Robert Fico ranjen je u srijedu iz vatrenog oružja, postavši jedan u nizu meta napada među kojima su bili brojni istaknuti europski političari u posljednjih 50 godina.

Švedska ministrica vanjskih poslova i vodeća socijaldemokratska političarka Anna Lindh smrtno je ranjena nožem u robnoj kući u središtu Stockholma u rujnu 2003. Napadač je uhićen dva tjedna kasnije i osuđen na doživotni zatvor.

Srpski premijer Zoran Đinđić ubijen je u ožujku 2003. u Beogradu. Đinđić je bio prozapadni političar koji je predvodio svrgavanje Slobodana Miloševića 2000. godine.

Francuski predsjednik Jacques Chirac preživio je pokušaj atentata u srpnju 2002., za vrijeme vojne parade na Dan pada Bastille, nakon što je napadač na prema njemu ispalio hitac i promašio.

Poznati nizozemski političar koji je bio kritičan prema imigraciji i islamu, Pim Fortuyn ubijen je u svibnju 2002., devet dana prije općih izbora. Upucao ga je i ubio aktivist za prava životinja.

Njemački političar Wolfgang Schäuble ostao je djelomično paraliziran nakon što je upucan tri puta na predizbornom skupu nekoliko dana nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. Nakon toga je bio zastupnik u parlamentu i ministar. Umro je prošle godine.

Švedski socijaldemokratski premijer Olof Palme ubijen je u atentatu na ulici u središtu Stockholma u veljači 1986. dok je hodao kući sa suprugom nakon kina. Osumnjičenik, koji je osuđen 1988., na kraju je oslobođen u žalbenom postupku.

Britanska premijerka Margaret Thatcher, poznata kao „željezna lady”, za dlaku je izbjegla veliku eksploziju u hotelu u kojem je odsjela u Brightonu. Bombu su prije konferencije Konzervativne stranke postavili pripadnici Irske republikanske armije (IRA). U eksploziji je poginulo pet osoba.

Papa Ivan Pavao II. ustrijeljen je na Trgu Svetog Petra u srcu Vatikana u svibnju 1981. Zadobivši dvije rane iz vatrenog oružja, ipak se izvukao, a nekoliko godina kasnije njegov je napadač zatražio i dobio pomilovanje talijanskog predsjednika Carla Ciampija.

Bivšeg premijera i predsjednika talijanskih demokršćana Alda Moroa oteli su pripadnici krajnje ljevičarske militantne skupine Crvene brigade u ožujku 1978. i u zamjenu za njegovo puštanje tražili oslobađanje zatvorenika. Oko dva mjeseca kasnije pronađen je mrtav u prtljažniku automobila.

Ubrzo nakon što je postao španjolski premijer u posljednjim godinama diktatora Francisca Franca, Luisa Carrera Blanca ubila je u bombaškom napadu na ulici u Madridu baskijska nacionalistička militantna skupina ETA.

(Hina)