Nedjelja, 04 Prosinac 2022
VRIJEME PONIZNOSTI I POKORE (D.O.O.)

Kad ovaj lik pali adventsku svijeću, čovjeku dođe da zapali bor i odvrne Matu Bulića

Nadbiskup Želimir Puljić sinoć je u Dubrovniku upalio adventsku svijeću Nadbiskup Želimir Puljić sinoć je u Dubrovniku upalio adventsku svijeću Foto: Grad Dubrovnik
Piše:

Dubrovački biskup Roko Glasnović trebao je u subotu ispred Kneževa dvora u Dubrovniku zapaliti drugu adventsku svijeću. Ipak, u njegovu društvu i umjesto njega učinio je to bivši dubrovački biskup, a sadašnji zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić. Nije došao Puljić u Dubrovnik kako bi palio lažnu adventsku svijeću na letriku, stigao je kako bi u Kazalištu Marina Držića, možda i uz ustupanje prostora mukte, promovirao svoju knjigu o pohodu Pape Ivana Pavla II. u Dubrovnik.

Kako je srdačno Puljiću ustupljen prostor KMD-a, novi dubrovački biskup Glasnović iskoristio je priliku pa mu je jednako srdačno ulizivački ustupio tu, kao nekakvu čast, da pritisne prekidač na onom što se ispred Dvora naziva adventskom svijećom. Vas su sretni bili obojica. Glasnović jer se „uvukao” nadbiskupu, a Puljić jer je u Dubrovniku dobio pozornost koju nije zaslužio svojim djelima u Gradu, osim u kakvoj rubrici koja govori kako svome petku post jako dobro zna.

U tom činu pritiskanja prekidača naime ima dosta simbolike, ali ne božićne, nje ponajmanje. Taj čin govori o novom pravcu Dubrovačke biskupije nakon odlaska Dubrovčanima obožavanog biskupa Mate Uzinića, kojem će se po časti službe i, što je najvažnije, po tome kako ga je narod prihvatio, u skoro vrijeme teško tko približiti. Glasnović neće sigurno. Otkako je došao na mjesto dubrovačkog biskupa nit' viri nit' piri. Glasnovićeva agenda, poput one „uzoritog” mu Puljića, zasad se više od brige za stado ogleda u izreci „u se, na se i poda se”.

Na stranu zapravo sasvim bezvezni, blijedi i od naroda otuđeni biskup Glasnović, može ga se i takvog pretrpjeti. OK, možda je to čak i prekritično prema Glasnoviću, Janjevcu koji od Janjevaca ništa o Dubrovniku još naučio nije, ali što ćemo kada je Uzinić postavio standarde... Kad se ti standardi postave manje elokventnima teško ih je pratiti. Puno važnije pitanje od samog Glasnovića je zapravo u kojem pravcu s njim ide Dubrovačka biskupija ukazivanjem bilo kakve časti Puljiću više no što je potrebno od nekakve protokolarne dužnosti po njegovoj nadbiskupskoj funkciji.

Naime, bivši dubrovački biskup Puljić u Dubrovačkoj biskupiji, točnije kod Mate Uzinića, i nije bio baš rado viđena osoba otakako je napustio dubrovačko stado, u kojem uistinu samo simboličke ovce i pokoji jarac u Puljiću mogu prepoznati učenje Katoličke Crkve. Poniznost, a o pokori (d.o.o.) da i ne govorimo, u tom je čovjeku teško prepoznati. Postoji dakako, mimo katoličkog nauka i dojma o Puljiću, koji kod nekog može biti i dobar, jednako dobar i konkretan razlog zašto je Puljić u službi Mate Uzinića bio ne baš omiljen gost.

Bivši dubrovački biskup Želimir Puljić fino je naime „zavalio” Dubrovačku biskupiju. Ako ne i sumnjivo, a onda u najmanju ruku loše poslovanje niza tvrtki koju je Biskupija osnivala i povezanost s istim takvim drugim tvrtkama, u kojima je imala udjela, u vrijeme biskupa Puljića, Dubrovačku biskupiju, da je riječ o dioničkom ili društvu ograničene odgovornosti, odvelo bi u stečaj. Možda, eto samo možda, da nije riječ o crkvenoj instituciji, njeno poslovanje moglo je zaslužiti i pozornost nekih drugih institucija. Puljić je na koncu Dubrovački biskupiju napustio ostavivši u nasljeđe gotovo 50 milijuna kuna duga, kojeg je nakon njega vraćao Uzinić i u deset godina uspio ga smanjiti za 25 milijuna kuna.

Taj Puljić jučer je u Dubrovniku upalio adventsku svijeću. Kad to vidi, čovjeku dođe da zapali bor i do daske odvrne onu Mate Bulića: „Gori, goriii, gori borovina...”