Utorak, 09 Srpanj 2024
LUKA JE TREBALA BITI ZAVRŠENA JOŠ PROŠLE PROŠLE GODINE

KAD NEĆE TVRDEIĆ, HOĆE CEBALO, ODGOVORIO JE NA PITANJE ŠTO JE S 13 MILIJUNA EURA ZA DOVRŠETAK LUKE POLAČIŠTE

Joško Cebalo na obilasku radova na luci Polačište u kolovozu 2023. godine Joško Cebalo na obilasku radova na luci Polačište u kolovozu 2023. godine Foto: Božo Radić / CROPIX
Piše:

Prije nekoliko mjeseci, kad su radovi na izgradnji nove luke Polačište u Korčuli bili potpuno stali, o čemu smo pisali ovdje, ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula (ŽLU Korčula) Ante Tvrdeić danima je držao ugašen mobitel kako novinarima ne bi morao odgovarati na pitanja zašto se u luci ne izvode radovi. Dok se špekuliralo kako su radovi stali zbog nedostatka novca za njihov nastavak, dok je Tvrdeić bježao od odgovora, zamjenik župana dubrovačko – neretvanskog Joško Cebalo na posljednjoj Županijskoj skupštini, odgovarajući na pitanje vijećnice Igre Šain Kovačević (Možemo), potvrdio je kako je bilo problema s izvođenjem radova. Odgovorio je i na pitanje kako će se osigurati 13 milijuna eura koje je ŽLU Korčula izgubila jer radove nisu završili u zadanom roku.

Prema zadanim rokovima, luka Polačište davno je trebala biti završena. Ne samo da su rokovi probijeni nego se neko vrijeme u luci nije ništa niti radilo, no u konačnici su radovi nastavljeni, a izvode se i dalje.

ROK ZA ZAVRŠETAK RADOVA ISTEKAO JE PROŠLE GODINE

Da je najvažnije da se radovi na luci Polačište završe istaknula je i županijska vijećnica Igra Šain Kovačević (Možemo) koju je zanimalo tko je osigurao sredstva za njihov nastavak i jesu li novci uopće osigurani.

- Bilo je problema s radovima u luci Polačište. Prema SAFU-u rok za završetak radova bio je do 26. prosinca 2023. godine. Za taj projekt smo dobili 20 milijuna eura, a iskoristili smo samo sedam milijuna eura dok smo 13 milijuna eura izgubili jer su istekli rokovi. Dakle, jesu li osigurana sredstva za nastavak radova i koji je status kredita koji je Županijska lučka uprava Korčula podigla temeljem ugovora koji je zapravo istekao? - pitala je Šain Kovačević.

Zamjenik župana Joško Cebalo potvrdio je navode Šain Kovačević kako je ugovor o financiranju izgradnje luke Polačište istekao krajem prosinca prošle godine. Pojasnio je i kako će se osigurati preostalih 13 milijuna eura, odnosno sredstva potrebna za radove na Polačištu.

- Od resornog Ministarstva smo dobili suglasnost da imamo sredstva koja će biti osigurana kroz faziranje, odnosno sredstva koja se nisu uspjela potrošiti u starom programskom razdoblju bit će osigurana u novom. Mislim da je taj postupak već u tijeku i za Polačište i za Uble. - rekao je Cebalo.

KREDITNA SREDSTVA JOŠ SE NISU POČELA TROŠITI

Osvrnuo se na sredstva koja je ŽLU Korčula osigurala kreditnim zaduženjem.

- Što se tiče kreditnog zaduženja za koje je Županijska skupština dala suglasnost ŽLU Korčula za dio investicija koje nisu prihvatljivi trošak, dinamikom još nismo došli do potrošnje tih sredstava. Koliko znam, taj kredit se još nije počeo trošiti. - kazao je zamjenik župana Joško Cebalo.

Da je ugovor za financiranje radova na izgradnji luke Polačište istekao potvrdili su i iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

„Ugovor o bespovratnim sredstvima za projekt KK.07.4.1.04.0019 Nova luka Korčula - luka Polačište sklopljen je 2. srpnja 2020. s ciljem izgradnje luke Polačište otvorene za javni promet. Inicijalno predviđeno razdoblje provedbe projekta bilo je od 27. rujna 2019. do 26. prosinca 2023. godine te su u navedenom razdoblju nastali troškovi u iznosu od 7.232.653,14 EUR. Temeljem izvršenih provjera donesena je jedna Odluka o nepravilnosti vezana uz provođenje projektne aktivnosti Upravljanje projektom i Promidžba i vidljivost.” - naveli su iz SAFU-a.

Potvrdili su i navode zamjenika župana Joška Cebala kako sredstva za nastavak radova na izgradnji luke Polačište ipak nisu na kraju izgubljena, odnosno da će biti reprogramirana.

„S obzirom da projektne aktivnosti nisu dovršene do inicijalno ugovorenog kraja razdoblja provedbe projekt će se fazirati (podijeliti na dvije faze), te će se sklopiti novi ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za fazu II. kojim će se definirati novi rokovi za provođenje preostalih projektnih aktivnosti. Priprema novog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za fazu II. je u tijeku.” - naveli su iz SAFU-a.