Četvrtak, 23 Ožujak 2023
ŽUPAN DUBROVAČKO – NERETVANSKI NIKOLA DOBROSLAVIĆ UKAZAO NA PROBLEM:

Imovinsko - pravni odnosi prepreka su ustanovama u obnovi brojnih zgrada

Župan Nikola Dobroslavić Župan Nikola Dobroslavić Foto: Davor Mladošić
Piše:

Osnovna škola u Korčuli u lošem je stanju pa bi zgradu trebalo rekonstruirati. No, da bi se projekt prijavio na EU fondove prethodno treba riješiti imovinsko - pravne odnose. Upravo su neriješeni imovinsko - pravni odnosi, istaknuo je župan Nikola Dobroslavić, prepreka uređenju brojnih zgrada pa tako i školskih.

- Imovinsko - pravni problemi su najčešća prepreka našim ustanovama prilikom prijava projekata na EU fondove i doista i s brojnim školama imamo takvih problema. Ipak, za neke projekte ne može doći do izvlaštenja nego s vlasnikom treba postići dogovor. - kazao je Dobroslavić na nedavnoj sjednici Županijske skupštine.

Što se tiče samih škola, osim osnovne škole u Korčuli, koja ima spomenuti problem, istaknuo je druge projekte u školstvu koje Županija tek treba realizirati, a odnose se na izgradnju, rekonstrukciju ili sanaciju školskih zgrada.

- Projekt nadogradnje Srednje škole u Korčuli je spreman kao i projekti škola u Cavtatu i u Župi dubrovačkoj. - rekao je i osvrnuo se na projekte u dolini Neretve.

- Imamo tri škole u Neretvi koje trebaju određene intervenciji. Imamo projekt za novi centar u Pločama te za dvije škole i dvoranu u Metkoviću i očekujemo i vjerujemo da će proći na natječaju resornog Ministarstva. Važno je da ti projekti ispune uvjete financiranja te da u svim školama uvedemo jednosmjensku nastavu, što nam je i cilj. - rekao je župan dubrovačko - neretvanski Nikola Dobroslavić.