Petak, 28 Siječanj 2022
UKLANJANJE STRANICE TRAŽIO JE I UN, ALI UZALUD

Milanović na crnoj listi stranice Mirotvorac

Sporna stranica na kojoj se našao i Zoran MIlanović, predsjednik RH Sporna stranica na kojoj se našao i Zoran MIlanović, predsjednik RH Foto: screenshot


Špijuni, svećenici, tužitelji, novinari, krivi i nedužni jednako, prokazani su kao proruski kolaboracionisti na ukrajinskoj internetskoj crnoj listi stranice myrotvorets.center, odnosno "Mirotvorac".

Na toj stranici ih se optužuje "za djela protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine" i objavljuje javno njihove podatke zajedno s navodnim zločinima koje su počinili.

Na toj listi završio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

On je ondje optužen za humanitarnu agresiju na Ukrajinu, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande i podržavanje i opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu.

Povod su bile Milanovićeve riječi da se Hrvatska ni na koji način neće upletati u krizu dođe li do njezine eskalacije i da ondje neće imati svoje vojnike. Istaknuo je i da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i da je EU potaknula "državni udar" u Ukrajini kojim je 2014. zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Na listi Mirotvorca nalazi se čak 187 tisuća imena. Među njima nisu samo ratni zločinci i agenti ruske obavještajne službe FSB nego i osnivač Pink Floyda Roger Waters koji je prije tri godine izjavio da Rusija ima više prava na Krim od Ukrajine.

Bjeloruska književnica Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobela i kritičarka Kremlja, na popisu je završila samo zato jer je spomenula da su neki etnički Ukrajinci pomagali nacistima u progonu Židova.

Na listi je i petsto ukrajinskih javnih službenika, etničkih Mađara koji su dobili mađarske putovnice. Razlog - Ukrajina zabranjuje dvostruko državljanstvo, a Mirotvorac takav čin smatra izdajničkim.

Baza podataka osnovana je 2014. nakon sastanka ukrajinskog političara Georgea Tuke i bivšeg člana ukrajinske državne obavještajne službe SBU kojem je poznat samo pseudonim "Roman Zajcev", objašnjava pak londonski The Times.

“Problem koji smo imali tada, imamo i sada. Bivši policajci, bivši vojnici i neke političke figure i dalje imaju proruske stavove. Neki su se preselili na istok Ukrajine ili u Rusiju. Neki su među nama. Nismo imali službenu bazu podataka s njihovim imenima. Mirotvorac je osnovan da popuni prazninu." - rekao je 58-godišnji Tuka u razgovoru za Times.

Nekoliko ljudi ubijeno je nakon što su im imena i adrese osvanule u bazi podataka Mirotvorca, uključujući i osobne adrese. Tuka tvrdi da između toga nema poveznice, ali dodaje da se radilo u "neprijateljima Ukrajine" i da mu ne nedostaju.

Na crnoj listi su i podaci oko 4.500 novinara, zapadnih, ukrajinskih i ruskih, koji su imali akreditacije separatističkih vlasti Donbasa, što je bio uvjet da mogu raditi na području koje su kontrolirale proruske snage. Mnogi od njih kasnije su dobivali prijetnje.

"To je vrlo opasna lista i trebalo bi je odmah ukloniti. Napetosti su ionako velike, a ovo samo dolijeva ulje na vatru", kazala je Timesu viša dužnosnica ukrajinskog HRW-a Julija Gorbunova.

Uklanjanje stranice više su puta zatražili UN, veleposlanici G7 i EU-a, skupine za ljudska prava, ali uzalud.

dm/Hina