Srijeda, 24 Travanj 2024
SUZA NAM SUZU STIŽE ZBOG NJEGOVOG NAVODNOG TEŠKOG ZDRAVSTVENOG STANJA

HORVATINČIĆ TRAŽIO UVJETNO PUŠTANJE NA SLOBODU

Tomislav Horvatinčić dolazi u Remetinec (srpanj 2021.) Tomislav Horvatinčić dolazi u Remetinec (srpanj 2021.) Foto: Marko Todorov / CROPIX


Vijeće Županijskog suda u Puli odbilo je zahtjev poduzetnika Tomislava Horvatinčića za uvjetnim puštanjem s izdržavanja zatvorske kazne zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro. Sud je odlučio da je prerano za Horvatinčićevo puštanje na slobodu, s obzirom na to koje je kazneno djelo počinio, a zbog kojeg je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Horvatinčić je zatražio uvjetno puštanje na slobodu nakon što je izdržao nešto više od polovine izrečene zatvorske kazne.

Horvatinčić na ovu odluku pulskog Županijskog suda ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu. Kaznu izdržava u kaznionici Lipovica - Popovača, naveo je Jutarnji list.

Pravomoćno osuđeni Tomislav Horvatinčić javio se sredinom srpnja 2021. u Centar za dijagnostiku zatvora u Remetincu radi izdržavanja zatvorske kazne nakon što mu je odbijena posljednja molba za odgodom.

Sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić odbila je Horvatinčićevu molbu za odgodom izvršenja zatvorske kazne nakon što je sud ustvrdio da se Horvatinčićeve kronične bolesti mogu liječiti u okviru zatvorskog sustava.

Horvatinčićeva obrana je već u tri navrata, krajem ožujka i listopada 2020. te sredinom ožujka 2021. godine tražila da mu se odgodi odlazak u zatvor. U prva dva navrata priložili su medicinsku dokumentaciju prema kojoj je navela da Horvatinčić mora na operaciju u inozemstvo jer se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Pravomoćno osuđeni poduzetnik je posljednji put dobio tromjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškog zdravstvenog stanja u ožujku 2021. godine. Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od ožujka 2020. kada je dobio prvu odgodu.

Horvatinčić je početkom prosinca 2019. pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske sapunice i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku 2020. godine.

Horvatinčić tvrdi da već dugi niz godina boluje od maligne bolesti. Mediji ističu da su od prve odgode odlaska u zatvor novinari, kao i građani, više puta snimili kako ispija kave u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju.

(Hina)