Četvrtak, 15 Lipanj 2023
U Ljupču i Mrčevu stanovnici su nezadovoljni jer bi im autocesta prolazila preblizu kućama

HOĆE LI SE MIJENJATI TRASA AUTOCESTE DOLI – OSOJNIK?

Mrčevo Mrčevo Foto: Tonći Plazibat / CROPIX
Piše:

Dok se stanovnici Komolca već duže vrijeme javno protive rješenju prema kojem bi trasa brze ceste prema Zračnoj luci Dubrovnik prošla preko Rijeke dubrovačke, u Gornjim selima protive se trasi autoceste do Osojnika. Dok dio koridora buduće autoceste neće ugorozti naselja Riđica, Mravinjac i Kliševo, u Ljupču i Mrčevu druga je priča. U Mrčevu je, naime, cesta planirana preblizu kućama dok je pokraj Ljupča planirana izgradnja vijadukta.

Ne bi li promijenili planirane koridore, delegacija iz Gornjih sela bila je na sastanku u Hrvatskim autocestama gdje su im rekli da bi se za prolazak autoceste pokraj Mrčeva i Ljupča moglo pronaći drugo rješenje.

Gradonačelnik Mato Franković je izgleda spreman podržati zahtjeve stanovnika.

- Nakon što je Vlada Andreja Plenkovića završila ključni strateški projekt spajanja juga s ostatkom Hrvatske, izgradila Pelješki most i brzu pelješku cestu sad je na redu izgradnja autoceste od Dola do Osojnika. Nitko se nije nadao da će to biti tako brzo, ali Vlada je pronašla financije za završetak tog projekta. - kazao je.

- Cesta kad prolazi uvijek nekome smeta i nisu uvijek svi zadovoljni. Ako je zahtjev stanovnika Gornjih sela opravdan i realno izvediv, imat će moju podršku. - istaknuo je Franković.

Stanovnike Gornjih sela, koji žele izmjenu trase autoceste od Dola do Osojnika, podržat će, rekao je Franković i župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.

- Pričao sam sa županom i on kaže da će stanovnici imati i njegovu potporu ako su svi faktori opravdani. Pri izgradnji autoceste država vodi računa o zadovoljstvu lokalnog stanovništva jer kad se radi takva infrastruktura svi smo još sretniji i ne treba spominjati kolika je važnost izgradnje trase te ceste. Za nas je još jedino bitno da se izgradi brza cesta do Zračne luke i tada smo završili što se tiče cestovnih koridora. - rekao je.

- Još jednom se pokazalo da je HDZ-ova Vlada uvijek bila majka juga zemlje, za razliku od onih koji su govorili o Pelješkom mostu kao iluziji za budale, kao i onih koji su govorili da neće do svakog kokošinjca graditi autocestu. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.