Srijeda, 05 Listopad 2022
MINISTAR KAŽE DA JE UDRUGA SIDRO PISMO UPUTILA NA KRIVU ADRESU

Fuchs kaže kako su za probleme u predškolskom odgoju nadležni gradovi i općine

Ministar Radovan Fuchs Ministar Radovan Fuchs Foto: Goran Mehkek / CROPIX


Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da je otvoreno pismo koje je Udruga Sidro uputila ministarstvu, a u kojem zbog problema u sustavu predškolskog odgoja najavljuje prosvjed, poslano na krivu adresu, jer se trebala obratiti lokalnoj upravi i samoupravi.

- Vjerojatno nisu znali pravu adresu, pa su poslali otvoreno pismo da ga može pročitati i onaj kojega se to tiče. - rekao je Fuchs u srijedu nakon sjednice Vlade.

Udruga Sidro u otvorenom pismu Ministarstvu obrazovanja i znanosti upozorila je na loše uvjete u sustavu ranog i predškolskog odgoja u Hrvatskoj. Navela je od prevelikog broja djece u skupinama i nepoštivanae Državnog pedagoškog standarda do malih plaća i kršenja Zakona o radu zbog čega je od ministarstva zatražila hitno rješavanje problema.

Zbog toga su iz udruge za sutra u 12:05 najavili prosvjed koji će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića.

Fuchs je, međutim, poručio da je sve ono što se navodi u pismu, nešto na što mora odgovoriti lokalna samouprava, bilo da je riječ o Zagrebu ili Rijeci.

- To je potpuno ista ili slična varijanta aktivnosti koja se dešavala prije godinu, godinu i pol dana. Nema problema, ministarstvo će reagirati potpuno isto kao i tada. - dodao je.

Podsjetio je da je za sve nepravilnosti i probleme na koje se upozorava u pismu, nadležna prosvjetna inspekcija, koja može na njihov ili bilo čiji poziv, izaći na teren, i utvrditi činjenično stanje i prema tome djelovati i nužno odrediti kazne. Dodao je i kako Vlada ima akciju ulaganja u gradnju i povećanje kapaciteta dječjih vrtića, koju je već odavno pokrenula kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

(Hina)