Utorak, 19 Ožujak 2024
PLAN B NE BUDE LI MOGAO OGRANIČITI BROJ TAKSI VOZILA

FRANKOVIĆ: OKO POVIJESNE JEZGRE MOŽEMO PROGLASITI I PJEŠAČKU ZONU

FRANKOVIĆ: OKO POVIJESNE JEZGRE MOŽEMO PROGLASITI I PJEŠAČKU ZONU Foto: Božo Radić / CROPIX
Piše:

Iako se testna faza očekivala već u travnju, Grad Dubrovnik od Ilijine glavice do Boninova još ne može uvesti zonu posebnog prometnog režima jer odluku koči Ministarstvo prometa u kojem smatraju kako bi ograničavanjem kretanja broja taksi vozila koja mogu prometovati u toj zoni, Grad Dubrovnik zapravo ukinuo liberalizaciju autotaksi tržišta. Gradonačelnik Mato Franković smatra kako će problem riješiti već sutra na sastanku s resornim ministrom Olegom Butkovićem. U slučaju da ministar ostane pri svom stavu, Mato Franković ističe kako ima i plan B. Restriktivan je to plan za koji Franković kaže da ga nije nemoguće provesti.

- Grad je proveo sustav javne nabave i odabrao je izvođače koji izrađuju tehnička rješenja. Prijedlog odluke o prometnom režimu bio je na javnom savjetovanju, ali nije upućen na Gradsko vijeće. Dobili smo suglasnost Ministarstva kulture i MUP-a, ali smo od Ministarstva prometa dobili dvije odbijenice jer oni smatraju da bi posebnim prometnim režimom ukinuli liberalizaciju autotaksi prijevoza. - kazao je Frankovićda je mišljenje Agencije za tržišno natjecanje suprotno.

Dodavši kako uvođenje zone posebnog prometnog režima oko Grada već sutra tema sastanka s ministrom Olegom Butkovićem, Franković je istaknuo kako Grad, u slučaju da Ministarstvo ostane pri svome stavu, ima i plan B.

- Imamo i plan B – proglašenje pješačke zone od Ilijine glavice do Boninova. Tad se pravila igre mijenjaju i tad bismo uzeli stvar u svoje ruke. Možemo iskoristiti tu zakonsku mogućnost da određene ulice proglasimo pješačkom zonom, no tada bi pitanje prometa bilo malo kompliciranije, ali nije neizvedivo jer imamo rješenja, ali nadam se da do primjene plana B neće doći i da ćemo na sjednici u travnju i to pitanje riješiti. - kazao je gradonačelnik Mato Franković.