Četvrtak, 20 Travanj 2023
NATJECALO SE 18 EKIPA

FOTO / Modelarska liga Županije; prvo mjesto za Blaćane, Metkovke druge, Župljani treći

FOTO / Modelarska liga Županije; prvo mjesto za Blaćane, Metkovke druge, Župljani treći Foto: Zajednica tehničke kulture


Modelarska liga Dubrovačko - neretvanske županije održala se jučer u Centru za mlade Dubrovnik, a natjecalo se 18 ekipa iz Dubrovnika, Župe Dubrovačke, Orebića, Korčule, Metkovića i Opuzena.

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva. Svaka ekipa ima dva učenika. Izrada tehničkih tvorevina u području modelarstva je jedan od odličnih načina za stjecanje tehničkih kompetencija, za usvajanje znanja tehničkog crtanja, rukovanja strojevima i alatima te razvijanje kreativnosti koja dolazi do izražaja pri izradi tehničke tvorevine.

Učenici su puna tri sata izrađivali tehničku tvorevinu u obliku bunara. Na kraju natjecanja je ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Tomo Sjekavica, Mladen Mitić i Dalija Milić Kralj najboljim ekipama proglasilo:

1. mjesto – Marinko Petković i Ivan Protić iz OŠ Blato (mentor: Zoran Sardelić)
2. mjesto – Ana Šiljeg i Reina Bebić iz OŠ don Mihovila Pavlinovića, Metković (mentorica: Jelica Lazarević)
3. mjesto – Marko Vukorep i Damjan Vlašić iz OŠ Župa Dubrovačka (mentor: Josip Misir)

Medalje je dizajnirala i isprintala Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika na 3D printerima, a pobjednicima su ih podijelili Ana Čeović, pomoćnica pročelnice upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Dubrovačko - neretvanske županije te Miho Katičić, zamjenik pročelnika upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika.

Pobjednici Modelarske lige Dubrovačko - neretvanske županije predstavljat će županiju na državnoj razini Modelarske lige koja se planira održati od 26. do 28. svibnja 2023. u Stubičkim Toplicama.

Natjecanje su organizirali Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Društvo pedagoga tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u suradnji s Centrom za mlade Dubrovnik uz podršku Hrvatske zajednice tehničke kulture.

JP