Subota, 07 Listopad 2023
Zajednica tehničke kulture

Foto / DANI ASTRONOMIJE U DUBROVNIKU

Foto / DANI ASTRONOMIJE U DUBROVNIKU Foto: ZTK


Protekla tri dana u Dubrovniku su se održali Dani astronomije u sklopu Svjetskog tjedna svemira, a prigodni program vodio je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

U sklopu programa održana su javna promatranja teleskopima na Porporeli gdje su se u večernjim satima promatrali Jupiter, Saturn i Mjesec, a u petak ujutro Sunce. Za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola odvijala se Mala škola astronomije u Centru za mlade Dubrovnik, a polaznici su učili o Sunčevom sustavu kroz bojanku te su na kraju napravili i model Sunčevog sustava. Osim toga, prvi dan su i oni teleskopom promatrali Saturn, a drugi dan Sunce. Održana je i radionica o Suncu gdje su učenici stekli znanje kroz bojanku „Sunce – moja zvijezda" i promatrali Sunce teleskopima. Kroz jedan teleskop su gledali površinu Sunca i Sunčeve pjege te snimili fotografije mobitelom, a kroz drugi teleskop su mogli vidjeti plamenove oko Sunca.

Dane astronomije u Dubrovniku organizirale su Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko - neretvanske županije u suradnji s Hrvatskim astronomskim savezom.

jp