Četvrtak, 21 Ožujak 2024
TRADICIONALNI USPON UZ DAN ŽENA MALO JE KASNIO, ALI VRIJEME JE KONAČNO POSLUŽILO

Foto / „150 ŽENA NA SNIJEŽNICI”, ALI BILO IH JE I VIŠE

Foto / „150 ŽENA NA SNIJEŽNICI”, ALI BILO IH JE I VIŠE Foto: HPD Sniježnica


„Konačno nas je i vrijeme malo bolje pogledalo pa smo u nedjelju obilježili Dan žena usponom „150 žena na Sniježnici“. Dobro, bilo nas je nekoliko desetaka više od tog broja, a bogme nismo sve bile samo žene.” - kažu danas iz HPD Sniježnica nakon tradicionalnog uspona na istoimenu planinu uz Dan žena.

„Uz potporu naših vodiča i logističku podršku HGSS-a stanice Dubrovnik, krenuli smo s Kune do vrha sv. Ilija. Najmlađa među nama bila je četverogodišnja Arijana, a s nama su bile i kolege iz planinarskih klubova i društava- od Subre iz Herceg Novog i „Vjeverica“ iz Kotora do HPD Vrgorac, HPD Sv. Jure iz Solina, HPD Imotski te HPD Dubrovnik.

Uspon je bio prilika ovogodišnjim školarcima Opće planinarske škole pokazati kako je to volontirati u organizaciji i realizaciji ovakvog projekta, kojeg „Sniježnica“ redovito provodi još od 2014. godine. A, ako se netko pitao zašto je ove godine u nazivu uspona bilo 150, a ne 100 žena, kao svake godine do sada- odgovor je u obljetnici Hrvatskog planinarskog saveza. Tijekom cijele godine sva se planinarska društva u Hrvatskoj na razne načine prisjećaju 1874. godine i početaka organiziranog planinarstva. A mi smo odlučili to obilježiti kroz svoj najveći izlet u godini. Izlet koji radimo uz potporu Turističke zajednice Općine Konavle i gostoprimstvo naših Kunjana.

Nakon uspješnog uspona slijedio je silazak na Duži. Na livade gdje je četvoro „Sniježničara“ od ranog jutra kuhalo grah. I to ne samo uobičajeni s kobasicama i pancetom, nego i vegetarijanski. Kakav je grah bio najbolje govori činjenica da su od tri lonca graha ostali samo – lonci!” - opisali su ovogodišnje doživljaje iz HPD-a Sniježnica zaključivši kako već jedva čekaju sljedeći uspon.

jp