Četvrtak, 22 Rujan 2022
NAMJEŠTALA POSAO ROĐAKU

Europski javni tužitelj traži pritvor za Magdalenu Dovečer

HAMAG BICRO HAMAG BICRO Foto: Ronald Goršić / CROPIX


Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu i zatražio pritvor za voditeljicu službe za koordinaciju HAMAG BICRO-a Magdalene Dovečer koju sumnjiči da je svojem rođaku Tihomiru Pajiću namjestila natječaj za dizajniranje promotivnih materijala financiranih iz fondova EU.

EPPO je, ne priopćivši identitete osumnjičenika, izvijestio da Dovečer sumnjiči za nezakonito pogodovanje, a Pajića za poticanje na nezakonito pogodovanje. O prijedlogu za određivanjem istražnog zatvora u etvrtak će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Ured europskog javnog tužitelja je priopćio kako Dovečer sumnjiči da je na Pajićevo traženje namještala natječaj ''Usluge grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND'', procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (113.000 eura), financiranog sredstvima EU.

Zagrebačka policija objavila je da je o tom slučaju Uredu europskog javnog tužitelja podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenih za nezakonito pogodovanje u postupku javne nabave financirane sredstvima Europske unije.

EPPO je precizirao kako Dovečer sumnjiči da je od rujna do prosinca 2020., iako je za pripremu i provedbu natječaja formalno bilo zaduženo stručno povjerenstvo, najprije sama pripremila dokumentaciju o toj nabavi i to na način da je uvjere prilagodila mogućnostima i referencama Pajićevog grafičkog obrta.

Dovečer je, dodaje EPPO, u siječnju 2021. inicirala pokretanje natječaja, a kada su na natječaj, osim Pajićeve ponude, pristigle još četiri ponude, od kojih su njih tri bile cjenovno povoljnije, sastavila je zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve ponude, osim rođakove, odbila kao nepravilne. Pritom se Dovečer, ističe EPPO, nije osvrtala na preporuke djelatnika društva angažiranog za podršku u provedbi javne nabave sukladno odgovarajućim zakonima.

Slijedom toga je ponudu Pajićevog obrta ocijenila ekonomski najpovoljnijom i predložila Upravi HAMAG-BICRO-a donošenje odluke o odabiru rođakove ponude koja je i donesena krajem ožujka 2021. godine.

Nakon što je povodom žalbe jednog od ponuditelja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila navedenu odluku i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je još jednom sastavila zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je uprava HAMAG-BICRO-a krajem lipnja 2021., na njezin prijedlog, ponovno donijela odluku o odabiru Pajićeve ponude.

Kada je zatim, kao i u prethodnom slučaju, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom postupku ponovno poništila odluku o odabiru Pajićeve ponude i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je to rješenje pokušala osporiti podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu RH.

Nakon neuspješnog ishoda tužbe, u ponovljenom postupku pregleda i ocjene ponuda nabava predmetnih usluga je na koncu dodijeljena jednom od ostalih ponuditelja, dodao je EPPO.

Dovečer i Pajić su uhićeni u srijedu u Međimurju, sprovedeni pritvorskom nadzorniku te odvedeni na ispitivanje u EPPO, a Dovečer je, na prijedlog Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca, izbačena iz te stranke i prije nego što se Ured europskog javnog tužitelja oglasio o pokretanju istrage.

Mediji su izvijestili da je Magdalena Dovečer kao ambiciozna pravnica radila u zagrebačkoj Gradskoj upravi te u nekoliko odvjetničkih ureda. U Europskom parlamentu je bila stažistica u sklopu programa ''Asistent zastupnika u Europskom parlamentu'', gdje je, između ostaloga, asistirala bugarskoj zastupnici Mariyi Gabrieli i pratila sastanke Odbora za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Dovečer je, ističu mediji, vrlo brzo dobila poziciju šefice u HAMAG-BICRO-u, kojim od 2016. predsjeda Vjeran Vrbanec, također iz Međimurja.

EPPO je preuzeo nadležnost nad vođenjem slučajeva zlouporabe europskog novca u Hrvatskoj polovicom 2021., a dosad su na meti tog ureda bili bivši HDZ-ovi ministri Gabrijel Žalac i Tomislav Tolušić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i nekadašnji SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić te bivši varaždinski gradski vijećnik iz redova HDZ-a Robert Gotić.

Uz njih, EPPO je proveo istragu nad nizom lokalnih poduzetnika i dužnosnika u državnim agencijama.

(Hina)