Petak, 24 Ožujak 2023
DOBITNICI SU ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE DNŽ I DALIJA MILIĆ KRALJ

Dvije godišnja nagrade „Faust Vrančić” dolaze na jug Hrvatske

Dalija Milić Kralj na jednom od putovanja na natjecanje s učenicima Dalija Milić Kralj na jednom od putovanja na natjecanje s učenicima Fotografija iz osobnog albuma


Dvije godišnje Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić” dolaze na jug Hrvatske, a nagrađeni su Zajednica tehničke kulture Dubrovačko - neretvanske županije na prijedlog Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dalija Milić Kralj na prijedlog Zajednice tehničke kulture Dubrovačko -neretvanske županije.

Zajednica tehničke kulture Dubrovačko - neretvanske županije (ZTK DNŽ) osnovana je 1995. godine kao pravni sljedbenik Saveza organizacija tehničke kulture „Narodna tehnika” Dubrovnik, koja je djelovala na području bivše Općine Dubrovnik i trenutačno u članstvu ima 40 udruga tehničke kulture.

S ciljem povećavanja sredstava za svoje djelovanje ZTK DNŽ počela se prijavljivati kao korisnik i partner na europskim projektima. Tako je 2022. započet prvi EU projekt u kojem je ZTK DNŽ nositelj projekta RAGUsa 2.0 – Razvoj kapaciteta gradskih udruga. Kao partner sudjeluje na projektima Du STEM i Eco&Blue STEM. Osim toga tijekom cijele godine organizira i provodi brojne radionice i manifestacije, poput Robo Du.Daysa (20 radionica i četiri predavanja), radionice robotike i programiranja bez ekrana (sudjelovalo 267 polaznika na 18 radionica u Dubrovniku, Mokošici, Cavtatu, Čilipima, Stonu i Blatu), Ljetna škola brodogradnje (više od 50 polaznika), STEM ljeto u Centru za mlade Dubrovnik (održane 23 radionice na kojima je sudjelovalo više od 200 djece), Festival znanosti (ZTK DNŽ lokalni suorganizator), Dani astronomije (u sklopu Svjetskog tjedna Svemira).

Za kraj 2022. godine Zajednica je sa svojim radionicama sudjelovala u Dubrovačkom zimskom festivalu na tri zasebna programa: Šarena zima u Uvali, AdvenTUP i Božić u Svetoj Obitelji. Osim toga, Zajednica je u protekloj godini održala i radionice u sklopu Festivala tehničke kulture u Splitu te je sudjelovala kao izlagač na međunarodnim Maker Faire sajmovima u Zagrebu, Pragu i Brnu.

Dalija Milić Kralj po struci je diplomirani inženjer pomorskog prometa, brodostrojarski smjer. Zaposlena je u Pomorsko -tehničkoj školi Dubrovnik, gdje već 21 godinu predaje strojarsku grupu predmeta. Svake godine vodi učenike na stručne izlete u posjet tvornicama i na taj im način širi vidike vezane uz njihove interese i buduća zvanja. S njima također redovito sudjeluje na domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje ostvaruju izvrsne rezultate, poput Robo Starta (prvo mjesto), RoboCupa Junior Hrvatska (treće mjesto), RoboCupa Junior Austria Open (prvo mjesto), European Robocupa (peto mjesto), ali i sama osvaja nagrade kao mentorica.

Na RoboCup Junior Croatia Open 2022 Virtual bila je mentorica 19 ekipa iz Dubrovnika u pet različitih kategorija, a na tom natjecanju njezine ekipe osvojile su drugo i treće mjesto. Dalija Milić Kralj je članica udruge Hrvatskog društva za robotiku od 2014. godine, pri čemu održava radionice robotike u Dubrovačko - neretvanskoj županiji te sudjeluje i u nekoliko Erasmus+ projekata. Kao članica WIT Croatia, zajedno sa Zajednicom tehničke kulture grada Dubrovnika i Hrvatskim robotičkim savezom, u suradnji s Pomorsko-tehničkom školom Dubrovnik i Centrom za mlade Dubrovnik organizirala je i prvi Ljetni robotički kamp za djevojke u Dubrovniku koji je trajao pet dana. Nakon deset godina volonterskog rada s učenicima dobitnica je Godišnje nagrade Hrvatskog robotičkog saveza za edukaciju u robotici, odnosno za izniman doprinos razvitku i unaprjeđenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja u području robotike u 2021. godini.

Zadnji put je nagrada Faust Vrančić došla u Dubrovnik 2020. godine u ruke Toma Sjekavice, tajnika Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednice tehničke Dubrovačko -neretvanske županije. Iste godine nagradu Faust Vrančić dobila je i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika.

JP