Četvrtak, 25 Svibanj 2023
Gradnja ovog važnog objekta počela je na današnji dan prije 74 godine

DUBROVAČKI VATROGASNI DOM MEĐU NAJLOŠIJIMA JE U HRVATSKOJ, OTVOREN JE PRIJE 73 GODINE

Otvaranje tada novog vatrogasnog doma 2. svibnja 1950. godine Otvaranje tada novog vatrogasnog doma 2. svibnja 1950. godine Foto: arhiva JVP Dubrovački vatrogasci


Vatrogasni dom u kojem je smještena Javna vatrogasna postrojba Dubrovački vatrogasci nije samo jedan od najlošijih vatrogasnih domova u Hrvatskoj, on je i sramota Grada Dubrovnika. Naime, otkad su Hrvatskoj dostupna sredstva iz EU fondova izgradnja novog vatrogasnog doma ne bi trebala biti problem, piše Dubrovnipress.hr.

Problem svakako jest lokacija na kojoj bi se on trebao graditi, a lokacije nema, odnosno u prostornim planovima bila je predviđena na magistrali. Potom je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić s magistrale dom prebacio u Komolac.

Osim što mu nisu u stanju odrediti lokaciju, u 30 godina niti jedna gradska vlast nije se ozbiljno uhvatila planiranja izgradnje novog vatrogasnog doma. Na taj pothvat ih izgleda može potaknuti samo ozbiljna tragedija, koja će se jednom dogoditi, jer jednom će vatrogasci, htjeli ne htjeli, zapeti u prometnom kolapsu, neće na vrijeme stići na intervenciju. Osim toga, krajnje je sramotno u kakvom je prostoru sjedište Dubrovačkih vatrogasaca.

Većini je promaklo, ali 2. svibnja obilježene su 73 godine od svečanog otvorenja današnjeg Vatrogasnog doma, čija je izgradnja počela na današnji dan – 25. svibnja 1949. godine. Rijetko bi tko danas za izgradnju vatrogasnog doma ili bilo kojeg javnog objekta poklonio kuću i zemljište, a upravo je to u ono vrijeme učinio vatrogasac Jozo Šikić.

Cijeli tekst na portalu Dubrovnikpress.hr možete pročitati OVDJE.

JP