Četvrtak, 17 Studeni 2022
RASPITALI SMO SE U CARINI I POLICIJI ŠTO S NOVE GODINE ČEKA STANOVNIKE JUGA HRVATSKE

Donosimo odgovor na pitanje hoće li schengenski režim otežati kupovinu „preko granice“

Mnogi se pitaju donose li schengenske granice i nove probleme Mnogi se pitaju donose li schengenske granice i nove probleme Foto: Arhiva JP
Piše:

I dok većina Hrvata pozdravlja činjenicu da od 1. siječnja 2023. Hrvatska ulazi u schengensku zonu stanovnici Dubrovačko - neretvanske županije pitaju se što će te nove odredbe donijeti za njih, jer su okruženi granicama koje sad postaju i granice Europske unije. Žitelji sjevera Hrvatske, Kvarnera ili Istre kad žele negdje poći vrlo brzo su autom u nekoj od susjednih zemalja koja pripada Europskoj uniji, a stanovnici juga Hrvatska mogu poći na kratke izlete tek do Bosne i Hercegovine ili Crne Gore, a koje su u kategoriji tzv. trećih zemalja.

No izgleda da nema straha jer iz Carinske uprave odgovaraju kako se na vanjskoj granici RH s trećim zemljama ništa ne mijenja u odnosu na carinske postupke relevantne za ulazak roba i osoba, te da će se nastaviti s primjenom istih propisa kao i do sada.

Na pitanje donose li shengenske granice i nova pravila, iz Policijske uprave dubrovačko - neretvanske su odgovorili kako je Republika Hrvatska zakonski i proceduralno već prilagođena europskoj pravnoj stečevini, pravilima i standardnim postupcima u radu granične policije.

- Svi granični prijelazi na području PU dubrovačko - neretvanske za ulazak Hrvatske u schengenski prostor prošli su infrastrukturne, tehničke i kadrovske pripremama, uključujući i nekoliko krugova evaluacije komisije schengena, a čime su zadovoljeni svi kriteriji prilagodbe radu na budućoj vanjskoj granici schengena.- naveli su iz policije.

Nadalje ističu kako se po pitanju pograničnog prometa ne mijenjaju pravila koja su donesena bilateralnim sporazumom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Određene promjene očekuju se na pomorskim graničnim prijelazima u budućoj Schengen zoni, odnosno doći će do ukidanja pojedinih pomorskih graničnih prijelaza čiji se promet odvija isključivo između luka u schengenskoj zoni, koji će ubuduće postati unutarnji promet, kao što su primjerice linije iz Italije. - odgovorili su iz PU dubrovačko-neretvanske, dodajući kako još uvijek ne raspolažu „podatkom o tome koji bi granični prijelazi mogli biti zatvoreni obzirom da odluku o tome donosi Vlada, Uredbom o graničnim prijelazima Republike Hrvatske”.

Od 26. ožujka sljedeće godine granične kontrole će se ukinuti i u zračnim lukama u Hrvatskoj, pa tako i u Dubrovniku.