Subota, 24 Lipanj 2023
Projekt koji bi ozbiljno mogao ugroziti dolinu Neretve i Malostonski zaljev

DOK U HRVATSKOJ VLADA ŠUTNJA, POČELI RADOVI NA HE DABAR

Otvoreni iskop tunela Otvoreni iskop tunela Foto: Screenshot FB
Piše:

Dok s hrvatske strane mnogi misle kako je daljnja realizacija projekta Gornji horizonti tek utopija, započeli su glavni radovi na Hidroelektrani Dabar, najvećoj u spletu hidroelektrana Gornjih horizonata – projekta čijom bi se realizacijom mogla nanijeti nepovratna šteta plodnoj dolini Neretve i Malostonskom zaljevu.

Glavni radovi započeli su u mjestu Vrijeka u općini Bileća gdje je glavno postrojenje HE Dabar koja će imati snagu 160 megavata. Realizaciju projekta vrijednog 222,4 milijuna eura izvodi kineska tvrtka Gezuba grupa. Kinezi su tamo zakupili i prostore za radnike i operativu da bi mogli početi izgradnju hidroelektrane, a rok za završetak radova je 46 mjeseci.

Hidroelektrana Dabar poprilično je zahtjevan projekt koji vode s Nevesinjskog polja spušta u Dabarsko, uz neto pad od 365 metara. U završnoj je fazi izgradnja tunela dugog 12,5 kilometara.

Iz susjedstva tvrde kako je HE Dabar najveći energetski objekt koji se gradi na području bivše Jugoslavije te da predstavlja povijesni projekt za Hercegovinu. Projekt HE Dabar sastoji se od akumulacije Nevesinje zapremine 61,80 milijuna metara kubnih vode te brane Pošćenje, derivacijskog tunela s ulaznom građevinom, vodostana, cjevovoda pod pritiskom, strojarske zgrade, kanala kroz Dabarsko polje dužine 6.360 metara, nasipa Grebak i Vranjača, koji imaju funkciju vodoodrživosti akumulacije.

Osim što HE Dabar predstavlja najvažniju hidroelektranu u sustavu Gornji horizonti, predviđena je izgradnja još dvije hidrolektrane – HE Bileća i HE Nevesinje.