Utorak, 29 Ožujak 2022
DUBROVAČKO - NERETVANSKI ŽUPAN GOVORIO NA SJEDNICI CIVEX-A

Dobroslavić: Srbija i RS veličaju ratne zločince koji tamo i redovno gostuju u TV emisijama

Nikola Dobroslavić Nikola Dobroslavić Foto: Davor Mladošić


Nedopustivo je da se u Srbiji i Republici Srpskoj u BiH još uvijek negira genocid i ratni zločini te da se veličaju osuđeni ratni zločinci i da im se omogućuje redovito gostovanje u TV emisijama u Srbiji. - kazao je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić sudjelujući u radu Povjerenstva za građanstvo, upravljanje institucijske i vanjske poslove Europskog odbora regija (CIVEX).

- Neprihvatljivo je i koketiranje s nedemokratskim i autoritarnim režimima u Kini i Rusiji što je slučaj u Srbiji i Republici Srpskoj u BiH. – istaknuo je Dobroslavić.

U svom daljnjem izlaganju župan Nikola Dobroslavić govorio je o zaključcima Vijeća EU prema kojima BiH mora implementirati odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te promijeniti izborni zakon, omogućiti da konstitutivni narodi budu legitimno zastupljeni i svim građanima dati mogućnost da budu biran u sva tijela.

- Ohrabrenje zemljama zapadnog Balkana za EU integracije svakako, ali prihvaćanje europskih vrijednosti nema alternativu. – naglasio je Dobroslavić.

Dobroslavić je ponovio dosadašnje stavove da EU treba proširenje, ali u skladu s dobro poznatim uvjetima prema kojima zemlje kandidati i potencijalni kandidati moraju ispuniti sve kriterije za članstvo.

Na sastanku su, uz članove Europskog odbora regija, nazočni i stručnjaci iz Europske Komisije, a među temama su bila rasprave o revizija+i upravljanja schengenskim područjem, pomoći ukrajinskim izbjeglicama u regijama i gradovima EU kao i rasprava o proširenju o EU u okviru koje se glasa o mišljenju Odbora regija na tu temu.

dm