Nedjelja, 16 Lipanj 2024
ZAČINOM PROTIV DEBLJINE

CIMET JE DINAMIT ZA SALO NA TRBUHU

CIMET JE DINAMIT ZA SALO NA TRBUHU Foto: VugarAhmadov / Pixabay


Konačno se došlo i do novoga, zanimljivoga i važnoga otkrića u borbi protiv prekomjerne težine i nakupljenih kilograma. Naime, znanstvenici su dokazali da jedan začin, koji se nalazi u vjerojatno svakoj kuhinji, a to je cimet, povećava proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i pohranjivanju informacija. Prepun je antioksidansa, a pomaže i kod smanjivanja razina šećera u krvi te sprečava upale.

Preliminarno istraživanje, koje je dokazalo sve dobrobiti cimeta, predstavljeno je još u svibnju 2017. na konferenciji Američkog udruženja za srčane bolesti, ali sada se ponovno naglašava važnost cimeta u vječitoj borbi protiv pretilosti. Znanstvenici su 12 tjedana štakorima davali dodatke u prehrani na bazi cimeta istovremeno ih hraneći visokokaloričnom hranom.

Testovi provedeni na štakorima prije i nakon završetka eksperimenta pokazali su da su štakori nakon uzimanja dodataka s cimetom imali više antioksidansa i protuupalnih molekula u tijelu nego prije. Smanjila im se i ukupna kilaža i opseg u struku, bez obzira što su jeli masnu i tešku hranu.

Cimet je dokazao da ima puno zdravstvenih koristi. Uz već nabrojane koristi, tu se ubraja i smirenje probave i poboljšanje rada mozga, konkretnije brže razumijevanje nove građe. Prema istraživanju provedenom u Medicinskom centru Sveučilišta Rush u Chicagu 2015. godine cimet je dokazano povećao proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i pohranjivanju informacija.

U istraživanju piše da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mljevenog cimeta u kavu ili na zobene pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje. Podsjetimo da se začin cimet radi od kore drveta cimeta, a pun je antioksidansa, pomaže kod smanjivanja razina šećera u krvi i može spriječiti razne upale.

Andrea Latinović / Hina