Srijeda, 03 Srpanj 2024
ŽUPAN DOBROSLAVIĆ JE APELIRAO: NE RUŠITE PROJEKTE CESTA

CESTA BRIJESTA – OREBIĆ JE NUŽNA, A HOĆE LI SE RAZMATRATI DRUGA TRASA?

Ilustracija Ilustracija Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Piše:

Župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić i županijski vijećnik stranke Možemo Marko Giljača, osim što su bili protukandidati na prošlim lokalnim izborima, teško da će se oko bilo čega složiti. Ipak, složili su se kako je izgradnja brze ceste Brijesta - Orebić nužna. No, dok Giljača smatra kao se u Studiji utjecaja na okoliš trebalo analizirati dvije, a ne samo jedna varijanta te ceste, župan Dobroslavić ističe kako nema razloga sumnjati u Hrvatske ceste koje su osim Pelješkog mosta i stonske zaobilaznice izgradili brojne ceste u Županiji.

Nakon što je u Studiji utjecaja na okoliš izgradnje brze ceste od Osojnika do dubrovačke Zračne luke u Čilipima umjesto sva tri moguća rješenja razmatrano samo jedno, odnosno trasa koja bi prolazila zaštićenim područjem Rijeke dubrovačke, zbog burnih reakcija tamošnjeg stanovništva u Hrvatskim cestama od te trase su odustali, a sličan scenarij u razmatranju trase dogodio se i na Pelješcu. Naime, vijećnik Možemo Marko Giljača upozorio je kako Studija utjecaja na okoliš izgradnje brze ceste Brijesta – Orebić umjesto dvije razmatra samo jednu varijantu, koja se dijelu tamošnjih vinara i vinogradara nije svidjela jer siječe vinograde.

- Slažemo se s projektom jer je riječ o ulaganju u prometnu infrastrukturu koja je potrebna, ali ponovo Studija analizira jednu trasu iako su u prostornom planu dvije. Dakle, ponavlja se priča koju smo imali s brzom cestom Osojnik – Zračna luka u Dubrovniku, što je suprotno uputama resornog Ministarstva. - smatra Giljača, kojega je zanimalo mišljenje župana Nikole Dobroslavića o trasi brze ceste Brijesta – Orebić.

- Zašto ponovo jedan takav projekt izlažemo različitim interpretacijama kad upute resornog Ministarstva nalažu da se u Studiji analizira i druga trasa. - istaknuo je Giljača, koji je pitao župana je li o toj trasi razgovarao s investitorima, s predstavnicima Hrvatskih cesta.

No, župan Dobroslavić ne dijeli Giljačino mišljenje, on naime smatra kako ne treba rušiti svaki projekt čija se realizacija najavljuje.

- Uputio bih apel svima da ne obaraju sve projekte u Županiji, posebno da ne obaraju projekte izgradnje cesta. U zaostatku smo s cestom prema Zračnoj luci u Čilipima jer se stvorila jedna politička hajka. - kazao je.

I dok dio vinara i vinogradara s Pelješca od Hrvatskih cesta traže da se analizira i druga varijanta brze ceste Brijesta – Orebić, ona koja ne prolazi preko vinograda, Dobroslavić ističe:

- Na Hrvatskim cestama je da razriješe koje je rješenje najbolje i nemamo razloga sumnjati u njihove postupke. Tvrtka koja je u našoj Županji izgradila brojne ceste, Pelješki most, obilaznicu Stona, nemamo razloga sumnjati da oni loše rade. Ne bih otvarao teme tamo gdje ih nema. To je populizam. Ako trebaju analizirati dvije trase, nemam ništa protiv, ali ako su sigurni da je jedna bolja i da nju treba obraditi Studijom utjecaja na okoliš, nemam ništa protiv. Vjerujem Hrvatskim cestama dok se ne dokaže drukčije, ceste su nam život. Brze cesta prema Zračnoj Luci i prema Orebiću su ključ budućnosti ove Županije. - istaknuo je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.