Petak, 11 Veljača 2022
GDJE JE ZAVRŠIO MATERIJAL VIŠEMILIJUNSKE VRIJEDNOSTI?

Blatski EKO posjetila inspekcija, a Općinu policija, „češljaju” se tri projekata

Radovi na sanaciji Sitnice, država nije odobrila korištenje materijala iz iskopa sanacije Sitnice, tvrde iz HDZ -a Radovi na sanaciji Sitnice, država nije odobrila korištenje materijala iz iskopa sanacije Sitnice, tvrde iz HDZ -a Foto: Općina Blato
Piše:

Općinsko vijeće općine Blato većinom je glasova prihvatilo Zaključak po Izvješću općinskog načelnika o izvršenim radovima, dobivenim i utrošenim sredstvima za sanaciju deponija Sitnica. No iz poprilično burne rasprave na površinu je isplivalo da je Općinu posjetio državni inspektorat, a ako još nije stigao, očekuje se i DORH i sve zbog, kako su izračunali vijećnici, 400 kamiona građevinskog materijala iz iskopa na sanaciji odlagališta Sitnica, kojim se, da je pretvoren u asfalt, moglo asfaltirati 40 kilometara tamošnjih putova.

Naime, načelnik Ante Šeparović nije želio vijećnicima pokazati odobrenje resornog Ministarstva za korištenje materijala iz iskopa, a materijal iz iskopa je negdje nestao, odnosno ne zna se gdje je završio dok HDZ u rukama ima rješenje Ministarstva prema kojem Općini Blato nije dozvoljeno korištenje tog materijala. Umjesto dozvole, resorno je Ministarstvo u Blato izgleda poslalo inspekciju.

Dva mjeseca vam je DORH u bio u općini i svi ste šutjeli, direktor EKO -a, nadzorni odbor, odgovorni ste. Vi ste za nešto digli ruku morali ste znati ili se izjasniti da niste bili upoznati. Višak materijala je rudno bogatstvo RH, u vlasništvu RH i s tim materijalom ne smije nitko upravljati ako mu RH nije dala dozvolu, a vi dozvolu niste dobili. Ovo je za zatvor, ovo bi moglo doći i do toga. - rekao je vijećnik Ivan Bačić (HDZ).

Govoreći o aktivnostima općine Blato između dvije sjednice općinskog vijeća blatski načelnik Ante Šeparović izvijestio je vijećnike kako je stigla anonimna prijava za, kako je kazao, navodne sumnjive radnje koje se odnose na tri općinska projekta: sanaciju deponija Sitnica, izgradnju dječjeg vrtića i projekt rekonstrukcije ceste Sitnica - Karbuni.

- Djelatnici MUP -a bili su u općini Blato te su im dati potrebni traženi podaci u vezi sva tri projekta. Slučajno ili ne, pitanja u prijavi su ista kao i kod HDZ -a Blato, a prijava je anonimna. O zaključku će javnost biti upoznata i anonimni prijavitelj će biti obaviješten. - rekao je je načelnik Šeparović.

JURIŠIĆ BAČIĆ: GDJE JE ODOBRENJE MINISTARSTVA ZA UPOTREBU MATERIJALA IZ ISKOPA SITNICE?

No rasprava o DORH-u, inspektoratu, o tome tko laže, a tko govori istinu, zahuktala se odmah na prvoj točki dnevnoga reda - Prijedlogu Zaključka po Izvješću od općinskog načelnika o izvršenim radovima, dobivenim i utrošenim sredstvima za sanaciju deponija Sitnica.

Naime, HDZ od načelnika traži pismeno obrazloženje zašto nakon započetih radova na sanaciji deponija Sitnica 2017., kad je cijena povećana za 40 posto, iste nije zaustavio i pokrenuo novi postupak odabira izvođača. Od načelnika Šeparovića traženo je i očitovanje zašto sanaciju deponija nije nastavio po starom nego je naručio novi projekt i tako potrošio dodatna financijska sredstva.

Vijećnica Franciska Jurišić Bačić (HDZ) od načelnika traži da pokaže odobrenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojim se općinama Blato i Vela Luka dozvoljava korištenje materijala iz iskopa jer ga, unatoč zaključcima Vijeća, vijećnicima nije dostavio, a odobrenja Ministarstva nema ni među materijalima koje je načelnik postavio na službene stranice Općine Blato.

- Nevjerojatno je da je Općinsko vijeće donijelo odluku da dostavite izvješće i da ga niste dostavili. Na stranicama Općine ga nisam vidjela. U zaključku sa 6. sjednice od vas se tražilo da Vijeću pismeno obrazložite pravnu osnovu temeljem koje višak materijala u vlasništvu države, preostalog nakon sanacije deponija Sitnica mogu koristiti općine Blato i Vela Luka. U vašem izvješću je bio dopis kojim od Ministarstva tražite da vam ustupi višak materijala, ali odobrenja od Ministarstva nema. - rekla je Jurišić Bačić, kojoj je načelnik Šeparović odgovorio da obmanjuje javnost.

- Meni su baš ove vaše čitabe vrlo interesantne i nevjerojatno je da vam ništa nije jasno, ali ne čudim se. Kad su dolazili Bosnić i Farac, kao nekakve tamo hijene, naša pročelnica im je odgovorila na pitanja, ali vaš je način rada da se pravite blesavi i obmanjujete javnost, vrijeđate inteligenciju svih Blaćana, svi znaju i vidu o čemu se ovdje radi. - kazao je načelnik.

BOSNIĆ: UMJESTO ODOBRENJA MINISTARSTVO JE POSLALO INSPEKCIJU

Gdje je dokument zanimalo je i predsjednika Općinskog vijeća Želimira Bosnića, a kad načelnik Šeparović na to pitanje nije dogovorio već istaknuo kako će se pismeno očitovati, dokument, odnosno rješenje Ministarstva izvadio je Bosnić i pročitao vijećnicima, a iz njega proizlazi da Ministarstvo općinama Blato i Vela Luka nije dozvolilo da zadrže materijal iz iskopa već je u Općinu Blato, odnosno tamošnje komunalno društvo EKO poslalo državnu inspekciju.

sanacija sitnice 110222Radovi na sanaciji Sitnice. Foto: Općina Blato

- Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije postupalo u smislu darovanja viška materijala iz iskopa općinama Blato i Vela Luka i nije ga dalo na prodaju. Ministarstvo je temeljem dopisa Općine tražilo dopunu dokumentacije koja nikad nije dostavljena pa je Ministarstvo tražilo od državnog inspektorata očevid na terenu. - rekao je Bosnić ta dodao kako je i od Županijskog DORH -a stigao dopis o provođenju provjera i nadzora na deponiju Sitnica.

- Ovo Ministarstvo nije donijelo odluku o raspolaganju s viškom iskopa u korist darovanja jedinicama lokalne samouprave. Uobičajeno je da načelnik govori jedno, a da u dokumentima piše drugo. Općina je 2020. zajedno s Vela Lukom uputila dopis Ministarstvu da može raspolagati s viškom materijala, a Ministarstvo je tražilo od Blata dodatnu dokumentaciju kako bi utvrdilo količinu i vrstu građevinskog materijala i nikad odgovor nije dobilo. Nakon toga utvrđeno je da se radi o osam tisuća kubika materijala, to je 400 kamiona materijala. načelnik nas je izvijestio da je bila anonimna prijava, a u ove dvije godine nikad nas nije izvijestio da je u općini državni inspektorat i da je utvrdio nedostatak materijala koji, kad se preradi, ima višemilijunsku vrijednost. - kazao je Bosnić.

NAČELNIK ŠEPAROVIĆ: ZA SVE POSTOJE DOKUMENTU, A PROJEKTE JE DORH-U PRIJAVIO HDZ

No načelnik Šeparović nastavio je tvrditi kako za sve postoje dokumenti te je naglasio kako je prijave podnio HDZ.

- Vidim da ste dobar inspektor, za sve postoje dokumenti. Prema vašim riječima DORH je došao zato što se nisu dostavili dokumenti je li taj materijal sa Sitnice završio u vrtiću ili na cesti Sitnica – Karbuni jer su sva tri projekta prijavljena. Nemojte se izmotavati, zna se jako dobro što i na koji način radite, prijavili ste tri kapitalna projekta, lažete, cijelo vrijeme lažete, lažite i dalje, neka građani prosude. - rekao je Šeparović.

blato radovi cesta110222Radovi na cesti Sitnica - Karbuni. Foto: Općina Blato

Bosnić je ponovio kako resorno Ministarstvo nije odobrilo Općini korištenje materijala iz iskopa.

- Ja imam dokumente koji govore da vi nemate dopuštenje Ministarstva i došao je inspektorat, dva je mjeseca bio u EKO -u. Da smo mi to znali, upotrijebili bi to u kampanji, dva mjeseca je inspektorat kopao u EKO -u. - kazao je Bosnić.

Vijećnik Toni Farac (HDZ) rekao je kako mu se čini da je načelnik Šeparović u velikom problemu.

- Ne mogu reći nego da se radi o krađi od preko 400 kamiona iskopanog materijala, višemilijunskom iznosu kad bi se taj materijal preradio. Mislim načelniče da ste u poprilično gadnom problemu, a ni vama direktore EKO -a ni članovima nadzornog odbora nije puno bolje. Po meni ste i vi iz nadzornog odbora odgovorni i ako se ovo sve potvrdi, mislim da bi vam bio red staviti mandate na raspolaganje. Sami ste sebi zabili autogol. U ovoj aferi vam nisu krivi vijećnici HDZ -a, sami ste tražili odobrenje o korištenju viška materijala. Kad bi se ta količina iskopa pretvorila u asfalt, bilo bi to 40 kilometara cesta, svi poljski putovi u općini bi se asfaltirali. - izračunao je Farac.

NADZORNI ODBOR EKO -A NIJE ZNAO ZA POSJET INSPEKCIJE?!

Ustvrdivši kako, kao i većina u Općini, nije visokoobrazovan čovjek, vijećnik Ivan Bačić (HDZ) istaknuo je kako je primijetio neke stvari jer je još uvijek bistroga uma.

- U načelnikovu izvješću, koje je službeni dokument, napisano je da je Ministarstvo ustupilo višak materijala. To je laž, vidimo da je to laž! Zar ste stvarno mislili da nitko to neće provjeriti. Ne interesira me što se dogodilo s materijalom, to će netko drugi utvrditi, ali da sam o ovome nešto znao, to bi se upotrijebilo u četvrtom mjesecu za predizborne svrhe. Dva mjeseca vam je DORH u bio u općini i svi ste šutjeli, direktor EKO -a, nadzorni odbor, odgovorni ste. Vi ste za nešto digli ruku morali ste znati ili se izjasniti da niste bili upoznati. Višak materijala je rudno bogatstvo RH, u vlasništvu RH i s tim materijalom ne smije nitko upravljati ako mu RH nije dala dozvolu, a vi dozvolu niste dobili. Ovo je za zatvor, ovo bi moglo doći i do toga. - rekao je Bačić.

Želimir Franulović, vijećnik u blatskom Općinskom vijeću, inače predsjednik nadzornog odbora općinske tvrtke EKO, vijećnicima je kazao kako o ničemu nije ništa znao.

- Nisam o ovome imao pojma, nisam imao pojma da je državni inspektorat bio dva mjeseca i nitko o tome nadzorni odbor EKO -a nije informirao. - rekao je Franulović.

Direktora EKO -a, nadzorni odbor i bivšu predsjednicu Općinskog vijeća, vijećnica Jurišić Bačić prozvala je da prikrivaju kriminal. Pozvala ih je da podnesu ostavke.

- Prikrivate kriminal! Ne znam, gospodo jeste li znali ili ne, ali bili ste zadnje četiri godine glavno uporište načelniku. Ne znam Franuloviću jeste li vi znali. Vijećnica Protić šuti, ne govori, vi ste članica nadzornog odbora, dva mjeseca traje inspekciji nadzor, ništa niste znali. Pa nije biti članom nadzornog odbora samo otići na sastanak, nasmijati se, popričati i na kraju mjeseca primiti naknadu, ako niste znali pozivam vas da date ostavku jer ako nakon ovoga ostanete, znači da ste dio političke trgovine koja čuva leđa načelniku i direktoru EKO -a.

Istaknuvši kako o ničemu nije ništa znala, vijećnica Protić naglasila je kako ostavku neće dati.

- Ne morate vikati na mene, nisam za ovo znala i nemam pojma o čemu govorite, i ne, neću dati ostavku samo zato što ste vi rekli da je moram dati ostavku. Stala sam iza načelnika, radila sam s njim godinama, poznajem ga i znam da je pošten, a kad vidim da se radi kriminal onda neću stati iz načelnika. Netko bi rekao to su samo insinuacije. - rekla je Sanja Protić.

Dok vladajući i oporba u Općini Blato čekaju DORH i istragu o eventualnim kaznenim djelima, Općinsko je vijeće zaključkom načelnika Antu Šeparovića obvezalo da u roku od 15 dana pismeno obrazloži zašto se, nakon započetih radova na sanaciji deponija Sitnica u studenome 2017. godine i informacije koje je dobio o promijenjenoj kategorizaciji tla, cijena radova povećala za 40 posto, zašto nije odmah zaustavio radove i obavijestio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Svjetsku banku i pokrenuo postupak pronalaženja dodatnih financijskih sredstava i odabira najpovoljnijeg izvođača radova.

Od načelnika se traže i obrazloženja zašto pri sanaciji nije koristio postojeći nego je naručio novi projekt te koje je tijelo bez pravne osnove utvrdilo namjenu i količinu preostalog materijala iz iskopa.