Subota, 02 Prosinac 2023
Poslovanje Vodovoda je bilo dobro

BLATSKA AGLOMERACIJA... EVO KAD BI MOGLA KRENUTI

BLATSKA AGLOMERACIJA... EVO KAD BI MOGLA KRENUTI Ilustracija Jp / fotografija Blata Nikola Vilić (CROPIX)
Piše:

Iako muku muče s dotrajalom vodovodnom mrežom, s poslovnog i financijskog aspekta 2022. godina za Vodovod Blato bila je i više nego dobra godina. Naime, godine je to, ističe direktorica blatskog Vodovoda Ruška Gavranić u kojoj je prodano preko 500 000 kubika vode.

- Mi smo u financijskom smislu u 2022. ostvarili dobit od 84.322 kune, što je rezultat veće prodaje vode, ali i potpore Vlade oko cijene električne energije. Kad su u pitanju rashodi, oni su bili nešto veći radi održavanja mreže, no imamo i novu stavku koja se odnosi na troškove, a radi se o naknadi za pravo služnosti od oko 52.000 kuna koju smo dužni plaćati ŽUC-u. - kazala je Gavranić.

Inače u 2022. godini, istaknula je Gavranić. Vodovod Blato ostvario je rekordnu prodaju vode.

- Prodaja vode u 2022. bila je povećana i prešli smo 500.000 kubika, odnosno ostvarili smo prodaju od 512.290 tisuća kubika vode, što je jako važno u objedinjavanju vodovoda. - rekla je.

Upravo će zbog prodaje vode koja je promašila 500 000 kubika blatski Vodovod u procesu spajanja s NPKLM Vodovodom moći zadržati svoju organizacijsku jedinicu.

No, unatoč rekordnoj prodaji vode u Vodovodu Blato i prošlu su godinu ulagali nadljudske napore u održavanje dotrajale vodovodne mreže.

- Borili smo se i prošle i ove godine s gubicima i tu nema velikih pomaka jer mreža je stara, dotrajala. Kad je na jednom mjestu zakrpimo, na drugom pukne. Samo smo prošle godine imali sanaciju 324 puknuća. Ako uzmemo u obzir da godinu ima 365 dana, gotovo smo svaki dan imali jedno puknuće i radilo se i petkom i svetkom kako bi opskrba tekla uredno. - rekla je Gavranić, koju brine najavljeno povećanje cijene usluge, koje će osjetiti kućanstva, a da se problemi s mrežom tim povećanjem neće riješiti.

- Naknada za korištenje vode, koju sad plaćamo kroz cijenu potrošene vode po kubiku, od siječnja 2024 . obračunala bi se po kubiku crpljene vode, što znači da bismo plaćali onu vodu koja je gubitak, ali po drugoj metodologiji i u finalu bi to izazvalo povećanje cijene usluge jer predložena cijena ne bi pokrila gubitke. Još se ne zna hoće li se to dogoditi, ali trenutno je tako. - rekla je Gavranić koja rješenje za gubitke i dotrajalu mrežu vidi u projektu Aglomeracije Blata.

- Za Aglomeraciju Blata i Smokvice ishođene su građevinske dozvole i u fazi smo novelacije Studije izvodljivosti čija je zadnja verzija iz 2017. i puno se toga promijenilo pa je potrebna nova procjena. Računamo da ćemo do nove godine imati noveliranu studiju i da ćemo biti spremni za natječaj i konačno krenuti u izgradnju. - kazala je Gavranić.

Općina Blato riješila je i pozajmicu prema blatskom Vodovodu.

- Naknada za razvoj je od srpnja 2022. godini postala prihod Vodovoda, a dotad je bila prihod Općine, koja je financirala naše projekte. Inače, bili smo jamac Općini i mjenica je vraćena, Općina je dug podmirila i nismo imali nikakvih problema. - istaknula je direktorica Vodovoda Blato Ruška Gavranić s čijim je radom zadovoljan i općinski načelnik Ante Šeparović.