Četvrtak, 13 Siječanj 2022
NI CRNO NI BIJELO

Ako Pupovčev odlazak u Banja Luku nije imao politički karakter, je li onda tamo bio kao četnički „fan”?!

Davor Mladošić Davor Mladošić
Piše:

U Republici Srpskoj nedavno je proslavljen praznik koji je Ustavni sud Republike Bosne i Hercegovine dva puta proglasio neustavnim, a Republika Srpska je, koliko nam je svima poznato, još uvijek dio te Bosne i Hercegovine kojom pripada i ustavni sud, ma koliko god se bosanski Srbi željeli ili ne željeli odcjepljivati.

Općenito, nama je u Hrvatskoj nejasno priznaje li politika naše zemlje tu Republiku Srpsku ili je ne priznaje, kao ovakvu ili onakvu tvorevinu. Ako ne priznaje onda niti jedan hrvatski političar nema što tražiti na proslavama tog valjda kao nekog Dana Republike u Republici Srpskoj, a ako priznaje onda nema ni problema s činjenicom da je na tamošnje četnikovanje u Banja Luku, što to jest bilo i u što se jest pretvorilo, svrnuo i Milorad Pupovac.

Naravno to je onako, poprilično pojednostavljen crno – bijeli prikaz kakav bi vanjskopolitički odnos trebala imati Hrvatska prema Republici Srpskoj, a kako je Hrvatska politika ipak jasna u kontekstu da cijepanja BiH nema i ne može biti niti Pupovac tamo nije imao što tražiti.

Naravno, situacija nije crno – bijela niti jednostavna. No, upravo zato svaki posjet Republici Srpskoj nalazi se pod povećalom, a kamoli neće odlazak na četnički dernek nazvan čak i Svečanom akademijom. Eh da, problem je naravno i u tome što se u Republici Srpskoj četnika ni ne srame, uostalom kao što se dio Hrvata ni ne srami ustaša, ali dok Pupovac svugdje vidi ustaše, četnika mu izgleda nema ni na obzoru pa ni onda kada je među njima.

Njegova, ali i opravdanja partnera mu premijera Andreja Plenkovića, kako se na proslavi Dana Republike koji službeno ne postoji i koji bi se moglo usporediti s raznim proslavama u Kninu koje je prekinula Oluja, našao kao predsjednik Srpskog narodnog vijeća, nisu prihvatljiva.

Uistinu je sprdanje s javnošću kad se govori kako odlazak jednog hrvatskog političara, a Pupovac jest hrvatski političar, bez obzira što je po nacionalnosti Srbin, u drugu zemlju na skup koji jest politički nema politički karakter, odnosno konotaciju. Pa zaboga nego kakvu ima, je li onda Pupovac tamo otišao kao „fan” četnika?!

Ako pretpostavimo da Pupovac nije četnički „fan” takav politički promašaj kakav je učinio Milorad Pupovac zaslužuje ispriku hrvatskoj, ali i javnosti u Federaciji BiH, ali od Pupovca je ipak to previše za očekivati. Dapače, on svojeglavo izjavljuje kako nimalo ne žali što je otišao na proslavu nepostojećeg Dana Republike pa još i izjavljuje kako je tamo bio „povezano sa suradnjom s instuticijama RS -a”. Eto nije mogao izabrati neki drugi dan nego baš dan četnikovanja.