Srijeda, 15 Svibanj 2024
PROKRIJUMČARILI SU GOTOVO SEDAM TONA MARIHUANE IZ CRNE GORE PREKO BIH U HRVATSKU

U SLUČAJU U KOJEM SU BILA OPTUŽENA I DVA METKOVCA U BIH JE ODREĐENA JEDNA OD NAJVEĆIH KAZNI ZA TRGOVINU DROGOM

Ilustracija Ilustracija Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX


Sud Bosne i Hercegovine izrekao je jednu od najvećih kazni za trgovinu drogom, osudivši na ukupno 34 godine zatvora četiri osobe koje su prokrijumčarile skoro sedam tona marihuane iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Kako je objavljeno iz državnog Tužiteljstva BiH, prvostupanjskom presudom Suda BiH prvooptuženi Ivan Antunović osuđen je na 14 godina zatvora, a još trojica optuženih na ukupno 20 godina za organizirani kriminal i trgovinu drogom.

„Izrečeno je više od 30 godina zatvora, uz velike novčane kazne, više stotina tisuća maraka. Jedna je od najvećih presuda za nedopušten promet opojnim drogama. Antunović je dobio 14 godina, dvojica su prvostupanjskom presudom osuđena na po sedam i jedan optuženi na šest godina zatvora.” - naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Organizirana kriminalna skupina je iz Crne Gore preko BiH prema Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2019. godine prokrijumčarila ukupno 6,8 tona marihuane, pri čemu su na crnom tržištu zaradili najmanje dva milijuna eura.

Iz Tužiteljstva BiH osim Antunovića nisu objavili identitet ostalo troje nepravomoćno osuđenih osoba. Tijekom 2020. Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv sedam osoba: petorice iz BiH, te dvojice hrvatskih državljana tada 33-godišnjeg Marija Vuletića i godinu dana starijeg Jurice Vuletića iz Metkovića.

Jurica Vuletić osuđen je prošle godine u travnju na godinu dana zatvora, oduzimanjem 50 tisuća konvertibilnih maraka imovinske koristi stečene kaznenim djelom za koje ga se teretilo i novčanu kaznu od 400 tisuća konvertibilnih maraka plativu u roku od godinu dana od pravomoćnosti presude. Ta presuda je donesena na osnovi sporazuma tužilaštva i Jurice Vuletića koji je priznao krivnju. On je proglašen krivim što je kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, radi dalje međunarodne prodaje, prevozio, držao i na drugi način stavljao u promet drogu.

Hina / JPA