Utorak, 04 Listopad 2022
REFORMOM ZDRAVSTVA PREDVIĐA SE SAMO PO JEDAN DOM ZDRAVLJA PO ŽUPANIJI

Ravnatelji domova zdravlja u Korčuli, Veloj Luci, Pločama i Metkoviću o prijetnji gašenja tih ustanova

Četiri doma zdravlja kojima prijeti gašenje Četiri doma zdravlja kojima prijeti gašenje Foto: JP/arhiva


Ravnatelji domova zdravlja iz Vela Luke, Korčule, Ploča i Metkovića ne slažu se se novim odredbama zakona prema kojem bi na području županija, pa tako i Dubrovačko - neretvanske djelovao samo jedan dom zdravlja. Sada na području najjužnije hrvatske županije djeluje pet domova zdravlja i to u Dubrovniku koji pokriva šire područje Dubrovnika, dio Pelješca i Mljet, zatim u Pločama i Metkoviću te u Korčuli u čijoj je nadležnosti i dio pelješca te u Veloj Luci odakle se, osim za dio otoka Korčule, brinu i za Lastovo.

Jurica Petković, ravnatelj velolučkog Doma zdravlja Dr. Ante Franulović koji skrbi i o mještanima Blata, Čare i otoka Lastova, kaže kako se ne slaže da na području Dubrovačko - neretvanske županije djeluje samo jedan dom zdravlja.

- Naša županije je jako rascjepkana i primjerice nama iz Vela Luke je potrebno dosta putovati do najbližeg bolničkog centra. Mislim da svi mi koji vodimo domove zdravlja najbolje znamo specifičnosti našeg kraja i način organizacije rada i bilo bi najbolje da ostane ovako kako jest. Mi smo lani bili u plusu 220 tisuća kuna i jasno je da većinu gubitaka u zdravstvu generiraju bolnice. Bitno je napraviti dobru reformu bolničkog sustava i ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu posebice na otocima. – rekao je Petković.

S njime se slaže i ravnatelj Doma zdravlja Korčula Sebastijan Fabris koji kaže:

- Ovakav oblik organizacije rada u Dubrovačko - neretvanskoj županiji po meni je dobar, ali ako Ministarstvo zdravstva ima neke bolje i učinkovitije planove bilo bi mi drago da ako je tako, da donesu poboljšanja. Međutim, smatram da bi prije bilo kakvih promjena trebalo napraviti analize učinkovitosti sustava kako našega tako i onih u drugim županijama koje imaju otoke i poštivati specifičnost teritorija. Mislim da bi trebalo uvažiti posebnost svake županije i prema tome i prethodno napravljenim analizama odrediti sustave i načine djelovanja. – rekao je ravnatelj Fabris.

- Kao i uvijek politika će odlučiti kakav će biti sustav. Mi nemamo što reći nego provoditi ono što će politika odrediti. Tako je bilo uvijek. – stava je ravnatelj Doma zdravlja Ploče Vinko Matić. Dodao je i kako treba dobro pročitati prijedlog zakona, te da je sada teško reći što zakon može donijeti.

- Ne vidim razliku ako sada imamo pet domova zdravlja koji posluju s gubitkom, a onda ćemo imati jednog s možda još većim gubicima. Pitanje je i koliko će netko iz drugog mjesta u ovom slučaju iz Dubrovnika voditi brigu o problemima ljudi primjerice u Neretvi i koliko će se time moći baviti na dnevnoj bazi. Cjelokupni sustav stagnira već dvadeset godina i ne vidim načina da se to brzo riješi. Osnovni je problem što nema tko raditi. Nema doktora ni u Dubrovniku, a kako će tek netko doći raditi u manja mjesta. To su osnovni problemi. – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Ploče Vinko Matić, dodajući kako po pitanju novih zakonskih odredbi uskoro imaju savjetovanja nakon čega će puno toga biti jasnije.

Ravnatelj metkovskog Doma zdravlja Vjekoslav Čuvalo misli također da bi bila štetno ukinuti domove zdravlja diljem Dubrovačko - neretvanske županije.

- Ako do toga dođe zdravstvena skrb bi u mnogim gradovima i općinama nazadovala. Manja mjesta bi dosta izgubila dok bi središte ojačalo. Mislim da bi namjera ipak trebala biti da se u svim mjestima bar pokuša osigurati jednaka medicinska pomoć i skrb. Ja bih osobno da dođe do unapređenja, a bojim se da bi nove zakonske odredbe dovele do smanjenja kvalitete u pružanju zdravstvenih usluga. - smatra Čuvalo.