Utorak, 26 Ožujak 2024
SLAĐANA MILOŠEVIĆ

PREMINULA JE „PRINCEZA”

Slađana Milošević u spotu "Princeza" Slađana Milošević u spotu "Princeza" Foto: screenshot YouTube


Poznata jugoslavenska i srpska pop-rock pjevačica i avangardna umjetnica Aleksandra Slađana Milošević umrla je u utorak u 69. godini, potvrdila je njezina prijateljica Biljana Petrović beogradskoj agenciji FoNet.

Rođena je u Beogradu 3. listopada 1955. godine, a važila je za jednu od ikona novog vala osamdesetih u tadašnjoj Jugoslaviji.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu "Studentsko ljeto" 1974., gdje je i pobijedila, a tri godine kasnije dospjela je u sam vrh jugoslavenske pop-rock scene s pjesmom "Au, Au". Iste godine imala svoj prvi veći nastup na legendarnom beogradskom Koncertu kod Hajdučke česme, gdje je nastupila prije Bijelog dugmeta.

Milošević je počela rušiti tabue kad je objavila pjesmu "Seksi dama", koja je bila zabranjena za emitiranje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Pjesmu "Amsterdam" promovirala je 1979., a 1981. nastupila na izboru za jugoslavenskog predstavnika na Pjesmi Eurovizije u Beogradu, kad je s kompozicijom "Recept za ljubav" osvojila 8. mjesto.

S Dadom Topićem snimila je 1984. hit pjesmu "Princeza", koja je prevedena i na engleski jezik, a 1989. godine je otišla u Sjedinjene Države, gdje je neko vrijeme svirala s grupom "Baby Sister".

Jedno vrijeme je bila broker na burzi, a radila je i u marketinškim agencijama. U Beograd se vratila 1995. godine.

(Hina)

Video sadržaj