Petak, 24 Svibanj 2024 03:24

EUROPLJANI ŽELE DA SE UNIJA BOLJE NAORUŽA

Piše:

Velika većina Europljana podržava zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku Europske unije te žele da ona ojača svoje kapacitete za proizvodnju naoružanja, pokazalo je istraživanje Eurobarometra objavljeno u četvrtak.

Najviše Europljana na prvo mjesto srednjoročno prioritetnih područja djelovanja EU-a stavilo je sigurnost i obranu, njih 34 posto, a tek onda borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša (30 posto), zdravlje (26 posto) te gospodarstvo i migracije (oboje po 25 posto), stoji u priopćenju predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Istodobno, gotovo polovina (46 posto) svih građana smatra da će osiguravanje mira i stabilnosti kratkoročno imati najveći pozitivan učinak na njihov život, više nego opskrba hranom, zdravlje i industrija (28 posto) ili otvaranje novih radnih mjesta i upravljanja migracijama (26 posto).

Više od tri četvrtine Europljana (77 posto) podržava zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku država članica EU-a, a 71 posto slaže se da EU treba ojačati svoje kapacitete za proizvodnju vojne opreme.

Oko 69 posto građana EU-a želi zajedničku vanjsku politiku članica, a više od dvije trećine slaže se da je EU mjesto stabilnosti u turbulentnom svijetu (67 posto) te da EU ima dovoljno ovlasti i instrumenata za obranu gospodarskih interesa Europe u globalnom gospodarstvu (69 posto).

Istraživanje Eurobarometra pokazalo je da 72 posto građana EU-a podupire gospodarske sankcije protiv ruske vlade, poduzeća i pojedinaca, a njih 70 posto slaže se pružanjem financijske pomoći Ukrajini.
Rat u Ukrajini smatra se jednim od dvaju najvažnijih pitanja s kojima se EU suočava, s ukupno 35 posto, što je sedam postotnih bodova više nego u studenome prošle godine.

Istraživanje je provedeno od 3. do 28. travnja u 27 država članica na 26 tisuća građana.

(Hina)

Papa Franjo pripisao je drugo čudo Carlu Acutisu koji je 2006. godine umro od leukemije u 15. godini života. Acutis je proglašen blaženim nakon što mu je pripisano čudesno ozdravljenje dječaka iz Brazila Mattheusa Viannija.

Carlo Acutis je inače u svom prekratkom životu koristio svoje kompjutorske vještine za širenje vjere i bio je poznat kao „Božji influencer”. Rođen je u Londonu, odrastao je u Milanu gdje je do svoje smrti vodio internetsku stranicu milanske biskupije i kasnije vatikanske akademije.

Acutis je beatificiran 2020. nakon što mu se pripisalo čudo ozdravljenja Mattheusa Viannija, kojemu je s tri godina života bila dijagnosticirana anomalija gušterače, a nakon što je majka brazilskog dječaka doznala da je jedan svećenik donio komad odjeće preminulog Acutisa. Majka je Mattheusa odvela do svećenika, a nakon što je dječak dodirnuo tkaninu i poželio „da prestane povraćati” počeo je proces njegova ozdravljenja.

Pripisivanje drugog čuda znači da se Acutisa može uzdići do svetosti, ali iz Vatikana nisu objavili kada bi se to moglo dogoditi.

Drugim čudom označeno je ozdravljenje mlade žene, 21-godišnjakinje iz Kostarike koja studira u Firenci gdje je doživjela teško nesreću, a njena majka otišla pomoliti na grob blaženog Carla Acutisa u Asizu poslije čega se djevojka oporavila.

Također, zbog Acutisove važne uloge u evangelizaciji na internetu, on je prošle godine bio proglašen pokroviteljom Svjetskog dana mladih u Lisabonu.

JPA