Srijeda, 25 Siječanj 2023
UOČI SABORSKE RASPRAVE

Ministar Butković: Nema govora da će bilo tko nekome zabraniti da se kupa na nekoj plaži

Ministar Oleg Butković Ministar Oleg Butković Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Piše:

- Novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama neće se omogućiti privatizacija pomorskog dobra već će se poboljšati nadzor nad njime i nema govora da će bilo tko moći zabraniti građanima kupanje na plažama, rekao je Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon što je u Saboru počela rasprava o Zakonu kojeg dio naziva zakonom opasnih namjera.

- Nema nikakvog govora da će bilo tko nekome zabraniti da se kupa na nekoj plaži. Postoje plaže s posebnom upotrebom kao što su nudističke i plaže ispred specijalnih bolnica, koje morate ograditi, ali to nisu plaže ispred hotela ili javne plaže. - rekao je ministar Butković, dodavši kako je u Hrvatskoj 18 ograđenih plaža, što je, istaknuo je Butković, omogućeno Zakonom iz 2003.  kojeg je donijela tadašnja SDP-a ova Vlada.

- Zakon koji mi predlažemo nije pisan da bi stvorio nered na pomorskom dobru, da bi omogućio privatizaciju i uzurpaciju pomorskog dobra već naprotiv, mi pojačavamo nadzore i kazne, dajemo već ovlasti jedinicama lokalne samouprave da kroz transparentan način donesu plan upravljanja pomorskim dobrom koji uključuje javnost. - rekao je Butković te dodao kako će se svaka nezakonita gradnja na pomorskom dobru kažnjavati sa 130 tisuća eura.

Koncesije će se, rekao je, dijeliti jedino putem javnog natječaja, dok će jedinice lokalne samouprave odrediti koje će plaže biti za javnu namjenu a koje će se moći koristiti za gospodarsku djelatnost.

- No, i kod plaža pod koncesijom zadržan je postotak koji mora biti predviđen za javnu namjenu. Ne može koncesionar cijelu plažu pokriti suncobranima ili ležaljkama, ima određeni postotak, a to je 50 odnosno 70 posto. Ostalo mora ostati javna namjena, mora biti slobodno. To je pravo koncesionar imao i dosad, ali je plaže ograđivao, a to sad više neće moći. - kazao je ministar Butković.