Ponedjeljak, 23 Siječanj 2023
GRAD PLOČE FINALIZIRA NATJEČAJE ZA DODJELU DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA PO STAROM ZAKONU

Konačna odluka o dodjeli poljoprivrednog zemljišta na pločanskim gradskim vijećnicima

Ilustracija (fotografija ne predstavlja nužno zemljište u posjedu RH) Ilustracija (fotografija ne predstavlja nužno zemljište u posjedu RH) Foto: JP
Piše:

Gradsko vijeće Grada Ploča uskoro bi trebalo donijeti odluku o izboru najpovoljnijih ponuda za dodjelu poljoprivrednog državnog zemljišta na dva natječaja. Prema informaciji iz pločanske gradske uprave, očekuje se da će to biti na sjednici Gradskog vijeća koja je planirana u veljači.

Nakon toga, Odluke će biti upućene na mišljenje Dubrovačko -neretvanskoj županiji i na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede, doznajemo iz pločanske gradske uprave.

Inače, ta dva natječaja za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta Grad Ploče raspisani su prije zadnjih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu i to od 28. veljače do 30. ožujka 2022. godine pa iz gradske uprave ističu kako su dužni postupak provesti do kraja po starom zakonu.

„Posljednji korak u proceduri je potpisivanje ugovora o zakupu, ali ugovori se prije potpisa dostavljaju na prethodno mišljenje o pravnoj valjanosti nadležnom županijskom državnom odvjetništvu.“ - navode iz Grada Ploča. Također napominju da će se tek nakon finalizacije tih dvaju natječaja, a u slučaju potrebe raspisivanja novog natječaja za preostalo državno poljoprivredno zemljište, primjenjivati odredbe važećeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu, objavljenog u svibnju prošle godine.

„U ovom trenutku ne možemo reći da imamo problema na terenu, ali sve promjene, pa tako i ova, mogu nositi određene izazove, pogotovo nakon što je stanje na terenu dugo bilo nepromijenjeno. Ono što je naša želja i obaveza je da se državno poljoprivredno zemljište dodjeli transparentno i po jednakim kriterijima za sve korisnike." – navode također iz pločanske gradske uprave.