Subota, 14 Svibanj 2022
EUROPSKA KOMISIJA PREDLOŽILA NOVU STRATEGIJU ZA SIGURNIJI INTERNET ZA DJECU

Šuica: Svu djecu treba zaštititi na Internetu

Dubravka Šuica Dubravka Šuica Foto: Damir Krajac / CROPIX


Europska komisija je predložila novu strategiju za sigurniji Internet za djecu te objavila prijedlog uredbe za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja.

- Svu djecu treba zaštititi, podržati i poštovati na Internetu. Ovom strategijom postavljamo i visoke sigurnosne standarde te u cijelom svijetu promičemo jačanje položaja djece i njihovo aktivno sudjelovanje u digitalnom desetljeću. - izjavila je Dubravka Šuica, potpredsjednica za demokraciju i demografiju.

Suvremeni uređaji, pametni telefoni i računala djeci pružaju prilike i koristi jer im omogućuju interakciju, učenje na Internetu i zabavu. Međutim, te koristi sa sobom donose rizike kao što su opasnost od izloženosti dezinformacijama, kibernetičkom zlostavljanju te štetnim i nezakonitim sadržajima, od čega djeca trebaju biti zaštićena.

- Novom strategijom želimo djeci omogućiti pristup digitalnim uređajima i vještinama, osobito djeci u ranjivom položaju, boriti se protiv zlostavljanja na internetu te zaštititi svu djecu od štetnih i nezakonitih sadržaja na Internetu. - rekla je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

Komisija je u strategiji najavila da će olakšati izradu Unijina kodeksa za dobno primjeren dizajn te će do 2024. zatražiti europsku normu za provjeru dobi na Internetu. Proučit će i kako se planirana europska lisnica za digitalni identitet može upotrijebiti za provjeru dobi, poduprijeti brzo prijavljivanje nezakonitih i štetnih sadržaja te se do 2023. pobrinuti da žrtve kibernetičkog zlostavljanja mogu dobiti pomoć na jedinstvenom telefonskom broju.

Kako bi potaknula jačanje položaja djece u digitalnom okruženju, Komisija će putem mreže centara za sigurniji Internet, koja je okosnica strategije, organizirati kampanje povećanja medijske pismenosti za djecu, nastavnike i roditelje. Na portalu betterinternetforkids.eu ponudit će i module za nastavnike. Mreža centara za sigurniji Internet u državama članicama, aktivna na nacionalnoj i lokalnoj razini, povećat će potporu djeci u ranjivom položaju i pomoći im da svladaju problem digitalnog jaza u području vještina.

Osim strategije, Komisije je objavila i prijedlog uredbe EU-a za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja.

Komisija navodi da su za učinkovito rješavanje zlouporabe internetskih usluga u svrhe seksualnog zlostavljanja djece, potrebna jasna pravila, s čvrstim uvjetima i zaštitnim mjerama. Predložena pravila obvezuju pružatelje usluga da otkriju, prijave i uklone materijale o seksualnom zlostavljanju djece na svojim uslugama. Pružatelji će morati procijeniti i ublažiti rizik od zlouporabe svojih usluga, a poduzete mjere moraju biti razmjerne tom riziku i podložne strogim uvjetima i zaštitnim mjerama.

Nova pravila trebala bi pomoći u spašavanju djece od daljnjeg zlostavljanja, spriječiti ponovno pojavljivanje materijala na internetu i privesti počinitelje pravdi.

(Hina)