Utorak, 24 Siječanj 2023
NE MOGU DOBITI GODIŠNJU OPĆINSKU NAGRADU JER SU - PREMLADE!

Smokviške sportašice diskriminirane na osnovi dobi

Smokvica Smokvica Foto: Božo Radić / CROPIX
Piše:

Smokviški HDZ tvrdi kako je načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić s Komisijom za javna priznanja te općine diskriminirao tri sportašice na osnovu njihove dobi, odbivši im dodijeliti godišnju nagradu Općine Smokvica isključivo zato što su maloljetne.

Naime, tri sportašice bile su redovnim putem predložene za godišnju nagradu. Prijedlog za dvije sportašice, uz još jednu osobu, kao predlagatelji predali su Lenko Salečić i Frano Didović, inače i općinski vijećnici HDZ-a. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća kao vijećnicima uskraćeno im je izvješće Komisije za javna priznanja, a na osnovu kojeg su vijećnici uostalom i trebali donijeti odluku o dodjeli općinskih nagrada. Zbog toga su vijećnici HDZ-a Lenko Salečić i Frano Didović bili napustili sjednicu na kojoj se odlučivalo o općinskim laueratima.

Par dana kasnije HDZ-ovi vijećnici dobili su od predsjednika Općinskog vijeća Nevena Baničevića izvješće Komisije sa same sjednice, koje sadrži objašnjenje zašto tri mlade sportašice nisu dobile nagradu. Izvješće Komisije koje su prethodno tražili, a koje se vijećnicima inače dostavlja prije glasanja, odnosno prije sjednice, nije im još uvijek nije dostavljeno. Ipak, u izvještaju sa same sjednice vidljiv je razlog zašto nisu prihvaćeni prijedlozi za nagrade triju mladih sportašica i u HDZ-u uistinu imaju pravo, one jesu diskriminirane na osnovu svojih godina.

HDZ pak u priopćenju piše da je, s obzirom na pojašnjenje zašto mlade sportašice nisu dobile priznanje, bolje da ga nisu nikad ni dobili.

...u tome Izvješću, među ostalim piše kako, bez obzira što su predložene sportašice ostvarile iznimna postignuća u sportovima koje treniraju, „s obzirom na dob djece nije prikladno dodijeliti im povelju za javna priznanja, čime bi ih izjednačili s nominiranim kandidatima koji su određenoj djelatnosti posvetili većinu svog životnog vijeka (40-50 godina)”. - napisali su u priopćenju iz HDZ-a i pogodili u metu.

Naime, očito je da članovi Komisije koji su potpisali takvo izvješće, a potpisali su ga Neven Baničević, Ivanka Stanojević, Ljubo Kunjašić i Marinka Maretić, dok peti član Jerko Stipišić nije potpisan, ali je sudjelovao u radu Povjerenstva za javna priznanja, ne razlikuju godišnju od nagrade za životno djelo. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se pojedincima koji su cijeli životni vijek posvetili određenoj djelatnosti i postigli zapažene rezultate. Godišnja nagrada dodjeljuje se za postignuća u prošloj godini. Članovi povjerenstva čak ni ne opovrgavaju iznimne uspjehe mladih sportašica već su im problem, kako uostalom i sami navode, jedino godine nominiranih. Doduše, njihovo je pravo da Općinskom vijeću predlože ili ne predlože izglasavanje nagrada pojedincima, ali objašnjenje da se godišnja nagrada ne može dobiti isključivo zbog nečijih godina jest diskriminatorno.

HDZ s pravom upozorava u priopćenju kako se sportašice „želi zadovoljiti mrvicama s općinske trpeze”. Naime, prijedlog Povjerenstva je da im se dodjeli „prigodan poklon s priznanjem”. Zapravo to djeluje ponižavajuće.

Smokviški HDZ ističe s druge strane u priopćenju kako „prigodan poklon s priznanjem nije propisan u važećoj Odluci o javnim priznanjima Općine Smokvica, a niti ijednom drugom normativnom aktu Općine kojim su regulirana općinska javna priznanja”.

„Zato pitamo sve njih: koliko to netko mora po Vama imati godina da bi zavrijedio propisano javno priznanje Općine Smokvica? Na sreću hrvatske nacije, svakodnevno smo svjedoci da se mnogi stariji mogu posramiti pred brojnim pozitivnim postignućima upravo djece! A to svjedoči i ovaj primjer. Pa gospodo članovi Povjerenstva, gospodine načelniče Kuzma Tomašiću - da li ste Vi svi skupa uopće svjesni značenja i težine riječi napisanih u spomenutom Izvještaju? Vi ste svjesno te sportašice diskriminirali s obzirom na njihovu dob! Da li ste uopće svjesni posljedica koje ta diskriminacija može izazvati kod nadležnih institucija?” - navodi HDZ u priopćenju.

Na koncu iz HDZ-a pozivaju načelnika i Komisiju za dodjelu javnih priznanja da isprave grešku, kažu, do Gospe Kandelore ima još dovoljno vremena za to.