Utorak, 05 Travanj 2022
TRAGEDIJA U DONJOJ BISTRI KOJA JE POTRESLA CIJELU ZEMLJU

Policija potvrdila, majka je nožem ubila dijete, a zatim i sebe

Poprište ubojstva djeteta i samoubojstva u Donjoj Bistri Poprište ubojstva djeteta i samoubojstva u Donjoj Bistri Foto: Željko Puhovski / CROPIX


Zagrebačka policija potvrdila je da je 30-godišnja majka u ponedjeljak na području Donje Bistre ubila dijete nakon čega je i sebi oduzela život, okarakteriziravši tu tragediju kao teško ubojstvo djeteta i samoubojstvo.

Tridesetogodišnjakinja je u ponedjeljak između 9:30 i 11 sati u kupaonici nožem usmrtila dijete nakon čega je istim oružjem počinila samoubojstvo, utvrdila je policija.

Beživotna tijela u kući je pronašao 38-godišnji otac koji je o tom slučaju teškog ubojstva djeteta i samoubojstva obavijestio policiju.

Nakon očevida tijela su prevezena u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike priopćilo je u ponedjeljak nakon što su pronađena tijela majke i djeteta da dosad nije postupalo zbog nasilja u toj obitelji, ali su odmah po saznanju tog nesretnog događaja uputili nadzor u nadležni centar za socijalnu skrb.

''Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti sigurna i zaštićena, ali nažalost događaji poput ovoga pokazuju nam da nije uvijek tako'', navelo je ministarstvo u priopćenju.

Napominju da se kroz aktivnosti ministarstva trude djelovali sveobuhvatno – zakonodavno kroz reformu sustava socijalne skrbi te medijski kroz nacionalne kampanje kojima je cilj osvijestiti javnost o neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

''Odgovornost je svih, od sustava do svakog od nas pojedinačno, da učinimo sve što je u našoj moći da zaštitimo ranjive skupine društva", zaključuje ministarstvo, ističući da se svaki oblik nasilja mora prijaviti, a žrtvi pomoći jer jedino tako možemo, korak po korak, biti bolje društvo s nultom tolerancijom na nasilje.

Radi osiguravanja pomoći za žrtve nasilja u obitelji uspostavljena je besplatna 24-satna telefonska linija 116 006 koja radi i vikendima te blagdanima i koja je zaprimila stotine poziva od svog pokretanja te pomogla brojnim žrtvama.

(Hina)