Četvrtak, 27 Siječanj 2022
MEĐUNARODNI JE DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Plenković: Danas se trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora

Predsjednik Vlade Andrej Plenković Predsjednik Vlade Andrej Plenković Foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ


Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako se na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca, u kojemu su ubijene tisuće Židova, Srba, Roma te hrvatskih antifašista i demokrata.

Premijer je na sjednici Vlade podsjetio kako je 27. siječnja 1945. godine oslobođeno 7.500 zatvorenika iz koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj u kojem je ubijeno milijun i 100 tisuća ljudi, od čega gotovo milijun Židova.

Kao najzloglasniji od svih logora, Auschwitz je postao sinonim za najstrašnije zločine i najteža stradanja židovskog naroda, ali i sustavno uništavanje drugih nacionalnih skupina proganjanih od nacističkog režima.

Pod tim režimom od 1933. godine, svijet je svjedočio progonu i genocidu više od 11 milijuna ljudi u Europi, od čega šest milijuna Židova, uključujući i milijun i pol djece.

"To su zastrašujuće brojke, jednog od najvećih zločina u povijesti čovječanstva", istaknuo je Plenković te dodao kako se na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca, u kojemu su ubijene tisuće Židova, Srba, Roma te hrvatskih antifašista i demokrata.

"Jasenovac je bolan i tragičan dio hrvatske povijesti, a trajni spomen i oštra osuda tog zločina dio su naše kulture sjećanja", poručio je.

Na današnji Dan odaje se priznanje i hrvatskim Pravednicima među narodima, njih 122 koji su se svojom hrabrošću i humanošću suprotstavili zlu i izložili vlastiti život da bi spasili svog bližnjeg.

"U rezoluciji Ujedinjenih naroda iz 2005. godine kojom je utemeljen ovaj Dan, odbacuje se svako negiranje Holokausta i bezrezervno osuđuju svi oblici religijske netolerancije, poticanja, šikaniranja ili nasilja nad osobama ili zajednicama na temelju etničke pripadnosti ili religijskih uvjerenja", naveo je premijer.

"Dan kada se sjećamo žrtava Holokausta ujedno je i dan kada trebamo promišljati o svijetu u kojem danas živimo, to naravno uključuje i okolnosti u Hrvatskoj", dodao je.

Istaknuo je kako su, nažalost, netolerancija, negiranje povijesnih činjenica, diskriminacija i govor mržnje sve prisutniji u svijetu, ali i u našem društvu.

"To su loši i štetni trendovi i protiv njih se treba boriti, takvu retoriku politika treba jasno osuditi, a pravosudna tijela, u skladu sa zakonskim okvirom, kažnjavati, žrtve kojih se danas sjećamo su podsjetnik i upozorenje na dimenzije zla koje mogu proizići iz mržnje i totalitarnih ideologija", istaknuo je Plenković.

Milijuni ubijenih opomena su o važnosti temeljnih vrijednosti društva, onima demokracije, humanosti poštivanja ljudskih prava i uključivosti, i obvezuju nas da to nikad ne zaboravimo i ne dozvolimo da se ikada više ponovi, poručio je.

(Hina)