Utorak, 05 Travanj 2022
UZ OVOGODIŠNJU VELU SETEMANU SNIMIT ĆE SE I VIDEO U SVRHU PRIJAVE

Korčulanska Vela setemana kandidira se za listu nematerijalnog dobra UNESCO -a

Procesija uz Velu setemanu Procesija uz Velu setemanu Foto: Neven Fazinić


Korčulanska gradska uprava radi na zaštiti Vele setemane kao nematerijalnog kulturnog dobra na UNESCO-voj listi. Prema riječima gradonačelnice Korčule Nike Silić Maroević, priprema se i prijava korčulanskog cukarina, klašuna i lojenice te žrnovskih makaruna.

Tijekom Vele setemane, na Veli petak, tri bratovštine, Svih Svetih, Sv. Roko i Sv. Mihovil, iz bratimskih dvorana iznose veli vosak – torci, cereferali, križi i liturgijski nakit. Tada u noći bljeskaju svijeće stotina bratima u tonigama koji u pokorničkoj povorci obilaze grad pjevajući prastare napjeve u slavu Kristove muke.

Bratovštine u Korčuli datiraju još iz 14 stoljeća. Bratovština Svih svetih osnovana je 1301. godine, bratovština Sv. Roko 1575. godine, a bratovština Sv. Mihovil 1603. godine. Stoljećima su bratovštine bile sakupljači umjetničkog blaga, čuvari baštine, običaja i tradicije.

Pripremne radnje za prijavu Vele setemane u gradu Korčuli kao nematerijalnog kulturnog dobra RH, uz suglasnost gradonačelnice, koordinira direktorica Turističke zajednice Graa Korčule Hana Turudić. Inicijatorica prijave je Stanka Amadeo, predsjednica udruge Turistički vodiči grada Korčule.

U koordinaciju su uključeni župnik Župe svetog Marka don Frano Kuraja, ravnateljica Gradskog muzeja Korčula dr.sc. Marija Hajdić, korčulanske bratovštine Svih Svetih, Svetog Roka i Blažene Djevice Marije od Utjehe-Pojasa te prof. dr. Damir Tulić s Katedre za umjetnost ranog novog vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

- Tijekom Vele setemane u gradu Korčuli, najavljeno je snimanje video materijala u svrhu prijave za upis nematerijalnog kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Stručnu podlogu za prijavu pripremit će stručni tim, a iskazana je inicijativa za prijavu Vele setemane u gradu Korčuli za upis na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. – navela je korčulanska gradonačelnica Silić Maroević.