Četvrtak, 09 Veljača 2023
DO 15. VELJAČE U PONOĆ MOŽETE POSLATI FOTOGRAFIJE

Još sedam dana traju prijave na foto natječaj „22. na jugu”

Neke od najboljoh fotografija s prošlogodišnjeg natječaja po izboru čitatelja Neke od najboljoh fotografija s prošlogodišnjeg natječaja po izboru čitatelja Foto (s lijeva na desno): Maja Šain, Nikša Krešić i Andrijana Kocelj


U tijeku su prijave za fotografski natječaj „22. na jugu” portala Južni. Prijave traju još sedam dana, odnosno do 15. veljače u ponoć.

Na natječaju „22. na jugu” dvije su nagrade, 150 eura (neto) za pobjedničku fotografiju po glasovima čitatelja portala Južni i 100 eura (neto) za pobjedničku fotografiju po odabiru uredništva portala Južni.

Fotografije za sudjelovanje na natječaju možete poslati do 15. veljače u ponoć, isključivo na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a naziv e-mail poruke mora biti „Za 22. na jugu”. Fotografije poslane na drugi način neće biti uzete u obzir. Također, fotografije moraju biti minimalnih dimenzija 1500 px po kraćoj liniji, dakle mogu biti veće od toga, ali manje - ne. Prihvaćaju se samo fotografije u jpg (JPG) i jpeg (JPEG) formatu. Svaki autor može poslati najviše pet fotografija, ali najviše tri fotografije pojedinog autora mogu biti odabrane. Svaku fotografiju potrebno je poslati u zasebnom e-mailu.

Svaka fotografija pristigla na natječaj mora biti imenovana ili u e-mailu potpisana na sljedeći način: ime i prezime autora, datum ili mjesec snimanja i godina, naziv fotografije i mjesto snimanja ako se radi o pejzažu, gradu i sl. Poželjno je, ne i obavezno, u e-mailu ukratko opisati nastanak fotografije, tehniku snimanja i sl.

Tema je slobodna, možete slati i portrete, „still life” fotografije, art fotografije, uistinu što god vam je palo na pamet fotografirati, ali uvjet je da pejzaži, gradovi, mjesta, zalasci Sunca i sl. moraju biti snimljeni na području Dubrovačko – neretvanske županija. Portret ili neka art fotografija dakle mogu biti snimljeni i „na Marsu”, ali pejzaž ne. I da, vrlo važno: u konkurenciju ulaze samo fotografije snimljene 2022. godine.

Za objavu na natječaju bit će odabrano samo 30 fotografija ukupno, koje će se objavljivati na Facebook stranici portala Južni https://www.facebook.com/juzni.hr svakog dana u podne.

Za nagradu čitatelja cilj je prikupiti što više reakcija na fotografiju, svaka nosi jedan bod, a pobjednička fotografija bit će ona koja prikupi najviše bodova.

Ove godine računaju se isključivo reakcije na Facebook stranici Južnog tako da sve bude transparentno i da svatko može sam vidjeti koliko je pojedina fotografija prikupila bodova. Bodovi se prikupljaju sedam dana od dana objave svake fotografije, npr. ako je neka fotografija objavljena u ponedjeljak u podne, reakcije koje se uzimaju u obzir za poredak prikupljaju se do sljedećeg ponedjeljka u podne. Na taj način svi autori imaju jednake uvjete za prikupljanje reakcija bez obzira je li im fotografija objavljen prvog ili posljednjeg dana natječaja. Inače, redosljed objava odabranih fotografija utvrdit će se po redosljedu prijava, uz napomenu da isti autor, ako su mu odabrane dvije ili tri fotografije, može doći na red tek kada se zatvori krug objava drugih autora.

Druga nagrada dodjeljuje se na osnovu prosudbe uredništva Južnog.

Autore koji pošalju fotografije nećemo posebno obavještavati je li neka od njihovih fotografija izabrana među 30 koje će biti objavljene. Stoga redovno pratite Facebook stranicu Južnog https://www.facebook.com/juzni.hr gdje će, nakon što završe prijave koje, ponavljamo, traju do 15 veljače u ponoć, svakog dana u podne biti objavljena nova fotografija.

To su pravila sudjelovanja ukratko, ali svakako bi se svaki sudionik trebao detaljnije upoznati s pravilima pri čemu je posebno važno da pročitate dio o slanju fotografija.

Sva pravila natječaja „22. na jugu” možete pročitati OVDJE.

Južni