Ponedjeljak, 20 Ožujak 2023
PODNIJET ĆE KAZNENE PRIJAVE PROTIV DODIKA I STANIVIKOVIĆA

Banja Luka: Policija odbila zaštiti pripadnike LGBTIQ populacije, evakuiralo ih Ministarstvo za ljudska prava i Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela

Ilustracija Ilustracija Foto: Talpa / Pixabay


Aktivisti koji se zalažu za prava seksualnih manjina u BiH najavili su u ponedjeljak kaznene prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivikovića zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje protiv LGBTIQ osoba.

Najava podnošenja kaznenih prijava uslijedila je nakon što je skupina od tridesetak huligana u subotu u Banjoj Luci fizički napala petnaestak aktivista nevladinih udruga koje se bave zaštitom prava pripadnika LGBTIQ populacije.

- Ovo je zločin iz mržnje nad LGBTIQ osobama i on kao takav mora biti kvalificiran. - kazala je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu Lejla Huremović, članica upravnog odbora organizacije „Bh. povorka ponosa”.

Istaknula je kako je napadu huligana prethodilo stvaranje agresivnog ozračja koje su svojim izjavama neposredno potaknuli Dodik i Stanivuković nakon što su LGBTIQ aktivisti najavili kako u Banjoj Luci planiraju zatvoreni skup s projekcijom filma i diskusijom o ljudskim pravima. Dodik je otvoreno pozvao policiju da takvo okupljanje zabrani, a Stanivuković je kazao kako je ono protivno patrijarhalnim vrijednostima koje njeguju u Banjoj Luci.

Nakon subotnjeg napada i Dodik i Stanivuković kazali su kako se ne osjećaju odgovornim za incidente, a LGBTIQ aktivistima su poručili kako nisu trebali ni dolaziti.

Huremović je u ponedjeljak kazala kako su od trenutka kada su najavili skup u Banjoj Luci organizatori dobili na stotine prijetnji smrću. Sve je to prijavljeno policiji Republike Srpske koja do sada nije reagirala, a u subotu je odbila zaštititi napadnute aktiviste.

- Napad se dogodio pred policijom, oni su to vidjeli, no reagirali su tek nakon napada. - kazao je aktivist Mirza Halilčević ističući kako je sve to nedvojbeno bio zločin iz mržnje počinjen na temelju seksualne orijentacije.

Pojasnio je kako su aktivisti koji su u subotu napadnuti u Banjoj Luci evakuirani tek nakon pet sati i to uz pomoć državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela, pri čemu je sve to ličilo na vojnu operaciju što, kako je istaknuo, dovoljno govori kakvo je bilo stanje.

- Apsolutno sve upućuje da su to kaznena djela počinjena iz mržnje. - kazao je banjolučki odvjetnik Aleksandar Jokić najavivši odlučnu pravnu borbu kako bi se nasilje u Banjoj Luci adekvatno kvalificiralo, a počinitelji kaznili.

(Hina)