Srijeda, 21 Veljača 2024
NOVI ZAKON – NOVI PROBLEMI

HOĆE LI OPĆINE I GRADOVI MOĆI DOHRANITI PLAŽE PRED OVU SEZONU? PRIMJER IZ OREBIĆA GOVORI O OVOM PROBLEMU

Plaža Trstenica / arhivska snimka Plaža Trstenica / arhivska snimka Foto: Igor Rosić / CROPIX arhivska snimka
Piše:

Ono što starim zakonom nije bilo jasno definirano, popravljeno je novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama u kojem je po prvi put precizirano što je nasipanje, a što dohrana morskih plaža. Naime, godinama se diljem obale, pod krinkom dohrane zapravo nasipavalo pomorsko dobro što je za posljedicu imalo nepopravljivu štetu po floru i faunu. Koncesionari, baš kao i općine i gradovi, nerijetko su plaže dohranjivali materijalima nespecifičnim za naše podneblje.

No, sada, kad pred sezonu treba urediti i dohraniti plaže, mnogi to neće moći učiniti pa bi mnoge plaže diljem Županije mogle ostati bez dohrane. Jedna od takvih plaža je i Trstenica u Općini Orebić za koju je općinski načelnik Tomislav Ančić bez zadrške istaknuo kao će njezina dohrana pred nadolazeću sezonu izostati.

- Svjedoci smo da je oštro uništilo Trstenicu, njezin prvi i zapadni dio i potrebna joj je dohrana, ali moramo poštovati Zakon i biti legalisti. Prema novoj uredbi da bi se išlo u dohrane plaža potrebno je izraditi studiju utjecaja na okoliš. Iz razgovora s uredom u Dubrovniku mi za ovu godinu ne možemo stići dobiti tu procjenu utjecaja na okoliš o dohrani plaža, ali će se nastaviti s izradom potrebnih dokumenata kako bismo dohranu mogli uraditi u idućoj kalendarskoj godini. - kazao je Ančić, istaknuvši kako će se pred sezonu na plažama ipak nešto napraviti.

- Ove godine možemo jedino prebacivati i premještati pijesak i žale s jednog dijela plaže na drugi. Dosad smo dohrane plaža radili temeljem zaključka na Općinskom vijeću i temeljem Plana upravljanja pomorskim dobrom, ali zakon se promijenio i puno je rigorozniji i po novom moramo raditi planove za dohranu plaža na petogodišnje razdoblje. Inače, puno je općina poput Orebića koje imaju dugu obalu i međusobno komuniciramo i dijelimo iskustva jer pred nama je zahtjevan proces prilagodbe. Morat ćemo zaposliti i komunalnog redara koji će morati proći određenu izobrazbu. Puno je posla pred nama. - kazao je Ančić.

I dok se na Pelješkoj rivijeri pripremaju za nadolazeću turističku sezonu što podrazumijeva i dohranu plaža, Ančić bez fige u džepu progovara što se po tom pitanju može učiniti dok traje izrada dokumentacije bez koje se plaže ne smiju dohranjivati.

- Ove godine nećemo moći dohraniti plaže u obimu u kojem smo to činili ranijih godina. Bila je ideja da to pokušamo raditi s pumpama. Jednu takvu ima Općina Lumbarda, kojom se pijesak iz mora ispumpava, odnosno vraća na plažu. No pitanje je hoće li ta metoda biti prihvatljiva u studijama utjecaja na okoliš. - rekao je Ančić.

Prema novom Zakonu, dohranjivanje plaže je dopremanje i razastiranje kamenog i morskog biljnog materijala, odnosno lažine, pijeska ili šljunka na površinu plaže, bez prisustva veće količine praha ili gline sa svrhom nadomještanja količine materijala koja je trajno izgubljena uslijed prirodnih procesa.

Osim što je potreban plan dohrane, zakonom nije dozvoljeno godišnje dohranjivanje plaže s većom količinom od 0,35 metara kubnih po metru dužnom obale plaže.

Inače, Ančić je komentirao i nedavnu odluku Vlade kojom se reguliraju dodjele dozvola na pomorskom dobru te određuju minimalne naknade za ugostiteljske usluge, ležaljke i druge djelatnosti na javnim plažama unutar pomorskog dobra.

- Cijene su porasle i tijekom javne rasprave bilo je primjedbi nekih gradova oko toga, primjerice bilo je primjedbi Grada Malog Lošinja. Naime, te početne cijene može konzumirati klijentela u Dubrovniku ili Opatiji, ali teško da mogu turisti u Orebiću. - rekao je općinski načelnik Tomislav Ančić.